Patriarhul Bartolomeu: biserica ortodoxa redeschisa in Turcia, dupa 93 de ani

Biserica Agios Konstantinos (Sfantul Constantin) din Menemen, din provincia de vest Izmir a Turciei, s-a deschis ieri, pentru prima sa slujba dupa 93 de ani, la eveniment participand Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și primarul Menemenului, Tahir Șahin.

Un măslin a fost plantat in fata bisericii și mai multi porumbei au fost eliberati, într-un mesaj simbolic de pace și unitate, în timpul ceremoniei de deschidere.

“Vă salut pe toți, cu dragoste, cu convingerea că această biserică va da o nouă culoare patrimoniului cultural bogat al Izmirului”, a declarat Patriarhul Bartolomeu I.

“Aș dori să va mulțumesc, tuturor celor din Menemen. Ne-ati coplesit, pe mine si pe cei apropiati ai mei, cu emoție, si voi ramane cu aceste amintiri tot restul vieții mele”.

Primarul Menemenului, Șahin, a subliniat faptul că restaurarea bisericilor, precum și construirea de moschei, reprezinta o politică importantă pentru Districtul Menemen.

“Pentru noi, ceea ce contează nu este o singura religie, secta sau rasa”, a adăugat el. “Omenirea este pe primul loc, și avem nevoie de instituții religioase, unde oricine sa-si poata practica propria credința”.

Biserica a fost abandonata în 1922, după un schimb de populație între Grecia și Turcia, in urma Primului Război Mondial.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.