Crestinii, confundati cu identitatea lor etnica si nationala. Propuneri de modificare a Constitutiei

Având în vedere dezbaterea parlamentară privind adoptarea Constituției Regiunii Autonome a Kurdistanului Irakian, Patriarhul caldeean Louis Raphael intenționează să deschidă o dezbatere liberă pe marginea formularilor care, în textul constituțional, ii vor indica pe membrii diferitelor comunități creștine ca cetățeni cu drepturi depline, cu aceleași drepturi și obligații de care se bucură si alți membri ai populației locale.

Patriarhul caldeean a spus, într-o notă trimisă Agentiei catolice Fides, ca si-a planificat sa discute acest subiect cu alti primati ai Bisericilor orientale, cum ar fi Biserica Asiriană a Răsăritului, Biserica Ortodoxă Siriană și Biserica Catolică Siriană.

Proiectul de lege constituțională, care va fi prezentat în curând parlamentului regional spre aprobare, prevede că cetățenii Kurdistanului Irakian sunt compusi din “kurzi, turkmeni, arabi, asirieni, caldeeni, sirieni, armeni și altii”. Patriarhul, în mesajul său, a ridicat problema identificarii comunităților creștine locale, exclusiv cu grupurile definite etnic.

Deja în trecut, Patriarhul caldeean a invocat pericolul reducerii apartenenței la diferitele Biserici creștine, la o simplă identitate etnică și națională. În conformitate cu Întâistătătorul Bisericii Caldeene, în faza actuală a istoriei, creștinii sunt pe cale sa fie infectati de sectarismul care otrăvește coexistența între popoarele din Orientul Mijlociu: “Acum, din păcate”, a precizat Patriarhul Louis Raphael I Sako, într-un interviu acordat Agenției Fides, “auzi pe cineva care spune: mai mult decat crestin, sunt armean; mai mult decat crestin, sunt asirian!”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.