Turcia transforma o a treia biserica inchinata Sfintei Sofia, in moschee: Ederne

Biserica Hagia Sophia (Sfanta Sofia) din Ederne, Turcia, va fi restaurata si transformata în moschee.

Biserica Hagia Sophia, construita în secolul al XII-lea, în apropiere de granița de vest a provinciei Edirne, va fi restaurata ca moschee, în pofida declarațiilor anterioare că ar fi posibil ca lacasul sa fie renovat ca muzeu.

După convertirea a două biserici cu hramul Sfintei Sofia in Turcia, care au fost transformate în muzee și moschei, acum, o a treia “Hagia Sophia”, din Ederne, in districtul Enez, urmeaza sa fie convertita in moschee, conform directorului general al Fundatiilor, Adnan Ertem.

Vorbind pentru Agentia de stiri nationala turceasca Anadolu, Ertem a declarat ca, in prezent, Comitetul Regional Executiv de Protejare a Bunurilor Culturale a aprobat proiectul de reconstruire a clădirii, care a fost descris ca fiind “moschee”.

Ertem a declarat ca proiectul va începe cât mai curând posibil, adăugând că “Hagia Sophia” va fi inclusa în programul general de investiții al Fundatiilor.

Explicand de ce clădirea trebuie sa fie redeschisa ca moschee, Erdem a declarat că “a fost un sanctuar sfintit ca moschee”.

Biserica “Hagia Sophia” din Enez este situata în orașul antic Ainos și, deși nu există documente, se crede că datează din secolul al XII-lea. Aceasta este situata la granița Greciei și amplasata in partea de sus a unui deal, putand fi vazuta de oriunde, in imprejurimi.

Guvernatorul Districtului Enez, Fatih Baysal, declarase în 2012 că utilizarea clădirii ca moschee sau nu, va fi decisa după restaurare. “Dar chiar dacă aceasta va fi folosita ca muzeu sau moschee, acest lacas trebuie neaparat să fie deschis”, a spus Baysal.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.