Muntenegru: Episcopul Ioanichie raspunde acuzatiilor formulate de Ministrul de Externe

Episcopul Ioanichie de Budimlje-Joannice (Muntenegru) a răspuns in fata acuzațiilor formulate recent de Ministrul muntenegrean de Externe, privind Biserica Ortodoxă Sârbă.

In declaratia Ministrului muntenegrean de Externe, Igor Lukšić, ocazionata de discuțiile pe care le-a avut cu șeful diplomației germane Frank Walter Steimayr – confirmata de un raport al Ambasadei Muntenegrului in Berlin – se arata ca “presiunea ruseasca asupra Muntenegrului este dezvoltata prin mai multe structuri ale Bisericii Ortodoxe Sârbe”. Declaratia a provocat multe reacții în Muntenegru, în special după confirmarea autenticității sale.

Astfel, Episcopul Ioanichie de Nikšić-Budimlje a declarat, pentru ziarul belgradean “Novosti” (Noutati), că un astfel de comportament și astfel de declarații nu sunt demne de un reprezentant al statului. “Această declarație degradeaza imaginea Muntenegrului, iar domnul Lukšić se discreditează ca șef al diplomației sale. Este rușinos pentru un ministru de externe, sa calomnieze poporul și Biserica, in care populatia propriului stat are cea mai mare încredere”.

“Putem acuza Biserica, de pomenirea și comemorarea în rugăciune a victimelor nevinovate ale turmei sale agresate? Nu putem uita crimele comise de NATO împotriva populației inocente, mai ales in Murina [17 bombe au fost lansate asupra satului, omorând inclusiv trei copii], si nici crimele anterioare și distrugerea teribilă a patriei noastre în timpul celor două Războaie Mondiale, de catre state care sunt acum membre ale acestei uniuni militare, care nu are niciun alt scop decat puterea. A refula intr-o uitare a victimelor nevinovate, a trece dincolo de raul de sange nevinovat, de care în mod evident sunt in stare propagandiști noștri NATO, nu poate insemna decat o noua utopie care sa duca la noi nenorociri și noi diviziuni în Muntenegru”.

Episcopul a menționat, de asemenea, că relațiile Bisericilor Ortodoxe Sarba si Rusa au fost în mod tradițional bune. “Am fost intotdeauna strans legati de Rusia și de ruși, în primul rând prin credința comună, dar, de asemenea, si pornind de la o origine comuna, o tradiție, o scriere, de la legături istorice și culturale, prin secole. Cred că nicio națiune din lume nu are o astfel de capacitate de a ne intelege și de a impartasi cu noi bucuriile și greutatile noastre, de a ne recunoaște și a ne aprecia valorile pe care le moștenim, și care sa fie atat de deschisa la fiecare aspect de colaborare frățească, în cel mai mare respect reciproc”, a spus Episcopul Ioanichie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.