Fugarit de securitatea din Romania: Ieri, in SUA, Arhim. Roman Braga s-a mutat la Domnul…

Arhimandritul Roman [Braga], in varsta de 93 de ani, de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, Rives Junction, MI, SUA, a trecut la Domnul, dupa miezul nopții, în seara zilei de marți, 28 aprilie 2015 – informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Parintele Roman s-a născut în Condrița, Basarabia, pe 2 aprilie 1922, fiind ultimul dintre cei 7 copii nascuti de Cosma și Maria Braga. Crescut de o mama ortodoxa devotata, în imediata apropiere a Mănăstirii Condrița, a evoluat într-un mediu creștin ortodox. În timpul anilor săi de formare, el a avut exemplul viu al mamei sale, care a imprimat in copiii ei virtuțile vieții creștine. De multe ori, el amintea cum mama sa participa la slujbele lungi din mănăstire, în copilărie, și cum somnoros și obosit era mereu lângă ea. Acești ani de formare au pus bazele unei discipline stricte de viața, careia i-a fost devotat pana in ultima zi a vieții sale.

La varsta de 12 ani, a fost trimis la Manastirea Caldarusani, de langa Bucuresti, iar apoi a fost trimis la Seminarul monahal din Cernica, unde a legat prietenii de o viata cu unii dintre cei mai mari viitori părinți duhovnicești ai României. Acolo i-a întâlnit pe Părinții Sofian Boghiu, Felix Dubneac, Benedict Ghius, Grigore Babus și Gratian Radu. Mai târziu, el a petrecut un timp în închisoare cu unii dintre ei, reintalnindu-se cu ani mai târziu în Statele Unite.

În 1942, a revenit la Seminarul din Chișinău, Basarabia, și-a început studiile simultan la Institutul Teologic, Școala de Litere și Filosofie și Institutul Pedagogic din București. În 1947, a absolvit cu Magna cum Laude Institutul Teologic, primind certificatul de Profesor de Limba și Teologie românesti. În anul următor, el a intrat în programul de doctorat la Institutul de Teologie din București. Cu toate acestea, el nu a putut să-și continue studiile, fiind arestat în vara anului 1948 și petrecand un an intreg la interogatoriu, fiind acuzat de apartenență la o mișcare antisemită. Acesta a fost reținut în București, la închisoarea Jilava, și apoi trimis la Pitesti, cunoscuta pentru spalarea de creiere, unde a fost izolat in detentie. În 1951, acesta a fost trimis la lagărul de muncă din Delta Dunării, de unde a fost eliberat condiționat, în vara anului 1953. Apoi, a fost mutat la Iasi, unde sora lui, Maica Benedicta, era călugăriță.

A fost tuns in monahism in ianuarie 1954 si hirotonit diacon în săptămâna următoare, in Mitropolia Iasiului, unde i s-a permis să rămână până în 1959, deși sub supravegherea Securitatii. În acest timp, el a slujit zilnic la Mitropolie și a cântat în cor. El a sustinut mai multe sesiuni teologice la Scoala Medicala si in alte universități, discutand despre practicarea rugaciunii inimii și interpretarea Filocaliei pentru elevi. Aceasta a condus la a doua arestarea sa și la un alt an de interogare, în 1959. Nesigur de ce fel de acuzații sa aduca împotriva lui, regimul l-a acuzat, alaturi de alți 15, de participarea la miscarea “Rugul Aprins”. Drept urmare, el a fost condamnat la 18 ani de muncă silnică.

Din 1959 până în 1964, el a trecut prin diferite lagăre de concentrare din Delta Dunării. Sub presiunea Occidentului, a fost eliberat în 1964, după decretul de Aministiere Generala a tuturor prizonierilor politici din România. Mai târziu, în acelasi an, el a fost hirotonit preot la Episcopia de Oradea și, din 1 ianuarie 1965, instalat ca preot paroh într-un sat din nordul României, unde a organizat un cor cu 100 de voci, de copii, precum și o școală duminicală. Autoritățile nu au fost fericite de lucrarea lui, iar la doi ani mai târziu, el a fost transferat în secret intr-o altă parohie. Fiind considerat un “element nedorit” de catre guvernul comunist, Patriarhia l-a trimis, ulterior, ca misionar în Brazilia. În 1972, după patru ani de slujire in Sao Paulo, Brazilia, a fost invitat de către IPS Arhiepiscopul Valerian [Trifa] al Episcopiei Ortodoxe Române de America să se mute în SUA, unde în următorii cinci ani a tradus muzica liturgică romaneasca în limba engleză, a urmărit dezvoltarea de programe educationale religioase pentru copii și a slujit in comisia care a tradus textele religioase din română în engleză. De asemenea, el a slujit în mai multe parohii din SUA si Canada. La sărbătoarea Buneivestiri din 2015, IPS Arhiepiscop Nathaniel, în numele Sfântului Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe din America, i-a inmanat Ordinul Sfantului Romanos, în semn de recunoaștere a muncii sale în domeniul liturgic muzical.

În 1979, el a fost numit preot paroh la Biserica Sfânta Treime, Youngstown, OH, și a fost mutat la Catedrala Sfantul Gheorghe, Southfield, MI, în 1982. Anul următor, el a fost transferat la Mănăstirea Schimbării la Fata, Ellwood City, PA , unde a slujit ca preot și părinte duhovnicesc până în 1988, moment în care s-a retras la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, Rives Junction, MI, unde a rămas pentru tot restul vieții sale. Anii sai petrecuti la Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului au fost plini de slujire liturgica, consiliere, predare și slujire pastorală. Până în ultimii doi ani ai vieții sale, el nu a ratat nicio slujba și a menținut regula sa stricta de rugăciune intacta – citea rugaciunile de dimineata la ora 2:00 și se pregătea pentru a fi în biserică, la 5:00, în fiecare zi. El a respectat o mare parte din acest program, chiar si dupa ce a fost diagnosticat cu o boala grava, pana cand nu a mai avut puterea sa faca acest lucru. Cu toate acestea, el nu a ratat nicio Liturghie, pentru care se pregătea mereu înainte, indiferent de cât de obosit ar fi fost. Fiii lui duhovnicesti au fost și sunt multi, iar el nu l-a uitat niciodată pe niciunul dintre acestia, chiar dacă nu ii vedea timp de mai multi ani.

Parintele Roman a ramas la pat 10 zile înainte de adormirea sa, dar el a fost in continuare lucid și complet conștient de ceea ce se intampla in jurul sau, pana la capat.

Parintele Roman a fost depus, astazi, în biserica Manastirii Adormirea Maicii Domnului, unde va fi oficiata o slujba (Vecernie) la ora 17:00, urmată de o alta (Trisaghion) la 19:00, si apoi de Utrenie. Biserica va fi închisă la incheierea Utreniei.

Maine, 1 mai, biserica va fi deschisa la ora 6:00, iar Sfânta Liturghie va incepe la ora 7:00, urmată de Slujba Inmormantarii (9:30). Inomrmantarea va avea loc în cimitirul mănăstirii – informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Vesnica sa pomenire!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.