Gospodaria de prelucrare a chihlimbarului, din Colti – la Muzeul Astra

Ce nu ştiaţi despre Muzeul ASTRA?

Astăzi, încă un monument reprezentativ, prezent in Muzeul Astra, din Sibiu: este vorba despre gospodăria de prelucrare a chihlimbarului din Colţi, judeţul Buzău.

Gospodăria al cărei element principal îl constituie casa de mari dimensiuni, cu etaj, ilustrează un meşteşug mai puţin întâlnit dar cu o vechime considerabilă: extragerea şi prelucrarea chihlimbarului. Această răşină, considerată piatră semipreţioasă, este extrasă în România numai din minele din Carpaţii de Curbură, având atestarea documentară din secolul al XVI-lea în timpul domniei lui Mihnea Turcitul. Chihlimbarul este folosit ca materie primă pentru bijuterii şi ornamente, dar şi în medicina tradiţională ca remediu pentru diverse afecţiuni.

În cele două încăperi din primul nivel al casei este amenajat atelierul de prelucrare a chihlimbarului cu toate uneltele de care are nevoie meşteşugarul (strung, polizor cu curea s.a.). Parterul este construit din piatră de râu, iar etajul este făcut din bârne de brad solzite și tencuite.

Existenţa acestui monument special în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului confirmă, practic, valoarea etnografică pe care spaţiul românesc o propune lumii întregi.

Orarul de vizitare a Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Luni-Duminică:

10-18 – program de vară (aprilie-septembrie)

9-17 – program de iarnă (octombrie-martie) – fara vizitare interioare

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Muzeului ASTRA Sibiu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.