“Curing Fear” – “Vindecarea fricii” (video). Maine: lansarea unui film artistic despre viata Sfantului Luca al Crimeii

Maine, va avea loc lansarea filmului artistic “Curing Fear” (Излечить страх – Vindecarea fricii), bazat pe istoria vietii medicului chirurg, omului de știință și Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscop de Simferopol și Crimeea, conform unui raport al ziarului rusesc Rossiiskaia Gazeta.

Sfantul Ierarh Luca al Crimeii a fost un strălucit medic chirurg și om de știință, una dintre cartile sale de medicina devenind manual de referință pentru mai multe generații de medici.

Fiind o persoană profund evlavioasa intreaga sa viata, cel ce a ajuns astazi sa fie cunoscut drept sfant, a devenit călugăr în 1923, la 4 ani dupa decesul sotiei sale, intr-un moment in care campania anti-religioasă și anti-Biserica era în creștere în Rusia. În monahism a primit numele de Luca, în cinstea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. În același an a fost hirotonit episcop, în secret.

Ulterior a fost supus mai multor arestari, a stat in inchisoare, a fost exilat, dar a slujit lui Dumnezeu si oamenilor. În 1937, în urma unei alte arestari, dupa 13 zile întregi de interogații fără somn a intrat în greva foamei timp de 18 de zile si a refuzat sa semneze vreo declaratie impotriva altor persoane investigate. Indiferent de situatie, el a rămas un adevărat medic, călugăr și preot.

Producătorul general al filmului este Oleg Sytnik. Actrita Ecaterina Guseva joaca in rolul principal feminin, iar actorul Vitaly Bezrukov joaca rolul Sfantului Arhiepiscop Luca, la vârsta maturitatii sale.

Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a transmis un mesaj de felicitare realizatorilor filmului, in care arata:

“Cu mare interes am urmarit filmul, “Vindecarea Fricii”, dedicat vieții și lucrarii lui Luca, Arhiepiscop de Simferopol și Crimeea. Din inima, îmi exprim recunoștința in fata regizorului, producătorilor si echipei realizatoare a filmului, pentru această remarcabilă opera de arta”.

“Este extrem de greu să înfățișezi sfințenia, prin intermediul filmului. Nu numai că necesită profesionalism extraordinar și curaj creativ din partea regizorului și actorilor, dar și capacitatea de a atinge intelectual și sufletesc acest fenomen spiritual minunat. Cand vrei sa prezinti sfintenia, este foarte important sa nu ajungi la fenomenul de supraom”.

“A fi sfânt; un om sfânt nu este nici un supraom, nici un erou, în sensul obișnuit al acestor cuvinte. Un sfânt este identificat, nu prin cuvinte puternice și fapte grandioase, ci prin faptele de zi cu zi – în executarea datoriei profesionale, în onestitatea personală – in forma sa cea mai mare – și in decență, în capacitatea de a îndura totul cu curaj și fermitate, in capacitatea de a rămâne calm și cu prezența de spirit în fața pericolelor teribile, increzator si bazat pe bunăvoința și providența lui Dumnezeu. Ma bucur sa remarc ca regizorul, împreună cu echipa de creatie, au reusit sa dezvolte tema autentica a sfințeniei creștine, fără a ajunge la extreme, evitand sublimul si sentimentalismul excesive”.

Filmul a fost tras pe parcursul a 5 ani, în Rusia, Belarus și Ucraina. Producatorul Oleg Sytnik si-a exprimat speranța că acesta va fi vizionat de milioane de oameni din Rusia si statele CSI.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.