Biserica Ortodoxa Ucraineana se opune redenumirii viclene a “Zilei Victoriei”

Șeful Serviciului de Presa al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei al Patriarhiei Moscovei, B. Anisimov, a comentat pe marginea “intentiei viclene” de înlocuire a “Zilei Victoriei”, in Ucraina, cu o “Zi a comemorării victimelor celui de-Al Doilea Razboi Mondial” sau cu “Ziua reconcilierii țărilor și popoarelor Europei”.

“Este înșelător, nedrept istoric sa ii numesti pe soldații eliberatori “victime de război”; este ca si cand ai numi un om care salvează un copil din foc, jertfindu-si propria viata cu această ocazie, “victimă a focului”, si nu erou sau salvator. Este ceva barbar ” – a scris B. Anisimov într-un articol publicat in paginile oficiale ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

“Țara noastră victorioasa, poporul nostru victorios, armata noastră eliberatoare nu trebuie să se împace cu nimeni”, a adăugat el. “Noi nu am facut razboi nici cu Germania, nici cu Italia, nici cu România și alte țări europene. Noi nu ne-am dus la război cu popoarele lor. Am pornit la război împotriva fascismului, am învins, și sper că nimeni nu este pe cale sa se împăce cu el”, si-a exprimat B. Anisimov nedumerirea, mai ales ca aceste inițiative provin de la “oameni de la putere, ai căror părinți erau siguri că vor muri în camerele de gazare din Babi Yar, dacă nu ar fi existat sacrificiul soldaților eliberatori”.

Șeful de presă al Bisericii a spus că poporul i-a numit eliberatori, “salvatori”. “Mormintele lor sunt sfinte. În fiecare dintre ele se odihneste un soldat ceresc, zeci, sute și mii. Nu este o coincidență că au fost asezate în centrul localităților; cuplurile tinere, recunoscătoare, cele carora li s-a daruit o noua viata, le aduc flori. Este o traditie frumoasa si demna”, a concluzionat B. Anisimov.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.