Decizie istorica: 10 mai – Ziua Sf. Ap. Simon Zilotul, zi nelucratoare. Ziua Regelui, redevine zi de sarbatoare nationala a Romaniei

In ziua de 22 aprilie, într-o decizie istorică, cu 294 de voturi pentru, unul împotrivă şi 6 abţineri, Camera Deputaţilor a adoptat Proiectul de Lege nr. 609/2013 privind declararea zilei de 10 Mai ca sărbătoare naţională – zi nelucratoare, dupa cum ne informeaza Familia Regala a Romaniei.

Potrivit proiectului de lege, ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare naţională (art. 1). Instituţiile publice centrale şi locale vor organiza manifestări pentru sărbătorirea acestei zile, în limita alocaţiilor bugetare (art. 3).

Ziua Regelui sau Ziua Regalității a fost Ziua națională a României între 1866-1916 și 1918-1947.

În 1866, la 10 mai, ca o coincidență, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca rege al României (foto).

Ziua Regelui sărbătorea proclamația de independență a Senatul României față de Imperiul Otoman, proclamație care a avut loc la 10 mai 1877.

Ziua națională, la 10 Mai, era sărbătorită de toți românii care “luau parte la o bătaie de flori la șosea”. În 1917 a fost interzisă ca urmare a ocupației germane a României. În 1947 este interzisă definitiv de regimul comunist după abdicarea forțată a regelui.

Prin iniţiativa legislativă adoptată astăzi, ziua de 10 Mai îşi primeşte din nou locul cuvenit între zilele simbolice ale Statului şi naţiunii române.

Va reamintim ca ziua de 10 mai este ziua in care Biserica Ortodoxa il cinsteste in mod deosebit pe Sfantul Apostol Simon Zilotul, ginerele de la nunta din Cana Galileii, ale carui sfinte moaste se afla in Biserica Podeanu din Bucuresti (al carui sfant hram il poarta), de unde Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe efectueaza regulat transmisiuni video in direct.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.