Grecia isi apara interesul national si relanseaza relatiile cu Rusia. Tsipras va merge la Patriarh

“Legăturile dintre Grecia și Rusia pot fi dezvoltate la un nou nivel, iar Grecia poate deveni o punte între Occident și Rusia”, a declarat Primul-Ministru grec Alexis Tsipras, pentru agenția de știri TASS, înaintea vizitei sale viitoare la Moscova și a întrevederii cu Președintele Vladimir Putin, de pe 8 aprilie.

“Putem avea o cooperare substanțială, care ii va permite Greciei să exporte mărfurile sale agricole Federației Ruse”, a subliniat Tsipras. “Știți că, în ultimii ani, aceste relații au primit o adevarata lovitură, guvernele anterioare din țara mea nefacand ceea ce ar fi putut face, pentru a evita aceasta politica fără sens, în opinia mea, a sancțiunilor, pe fondul tensiunilor din Ucraina”, a spus el. “Rezultatul acesteia a fost embargoul asupra bunurilor agricole elene, care a deteriorat grav economia Greciei”, a spus Tsipras.

Vizita premierului elen la Moscova are drept scop relansarea relațiilor greco-ruse, “punandu-se o noua baza”, dupa cum informeaza publicatia greceasca Greek Reporter.

Potrivit lui Tsipras, relațiile greco-ruse au perspective mari de dezvoltare, în special în domeniile energetic și al turismului. El a spus că, în afară de întâlnirile extrem de importante cu Președintele Putin, omologul său rus Dmitri Medvedev și Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, “va avea, de asemenea, posibilitatea de a tine o prelegere în una din universitățile centrale ale Moscovei”, prin care sa se sublinieze “posibilitatea schimburilor și cooperarii pe plan educațional, între universitatile grecesti si rusesti”.

Referindu-se la problema sancțiunilor, el a făcut clar faptul că Grecia nu sustine sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei, și a amintit că, de îndată ce acesta si-a preluat mandatul, a primit un mesaj de la președintele Consiliului European, Donald Tusk, prin care se afirmase, “de la sine, pozitia Greciei, în favoarea sancțiunilor”. “L-am sunat pe șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini, si i-am spus: Să nu credeți că poziția Greciei este aceeasi de altadata, situația s-a schimbat, iar acum există un alt guvern în Grecia. Și, de acum, trebuie să ne cereți parerea înainte de a lua decizii”, a spus el (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Nu suntem de acord cu sancțiunile. Eu cred că acest lucru este un drum spre nicăieri. Susțin punctul de vedere conform caruia este nevoie de dialog și de diplomație, ca ar trebui să se așeze la masa negocierilor și sa se găseasca soluții la problemele majore”, a spus el. Premierul grec a subliniat că războiul economic este o “politică destinata sa mortii”. “Eu sunt pentru diplomație. Cred că ajungerea la acordurile din Minsk este o realizare importantă. Cred că ar trebui să se intreprindă toate eforturile pentru a opri tensiunile din Ucraina”, a adăugat el.

Tsipras a spus că, în timpul primei sale participari la Summit-ul UE din 19-20 martie, la Bruxelles, le-a cerut Primilor-Miniștri și șefilor de state sa zica: “Spuneti-mi, cum vă imaginați noua arhitectura a securitatii in Europa? Cu Rusia de partea opusă, sau cu Rusia în proces de dialog și înțelegere reciprocă?”. “Nu am primit niciun răspuns de la mulți dintre ei”, a spus Tsipras. “În mintea mea, răspunsul este clar: noile arhitecturi de securitate europeană ar trebui să includă, totodata, Rusia”.

De asemenea, Ministrul grec al Energiei, Panagiotis Lafazanis (foto), s-a întâlnit cu omologul său rus și directorul executiv al Gazprom, la Moscova. Cele două părți si-au exprimat dorința de a “deschide o nouă pagină” în cooperarea in domeniul energetic.

Lafazanis a remarcat faptul că noua politică energetică va sustine interesul național. El a mai spus că de noua politică vor beneficia ambele țări și ea va intari stabilitatea și securitatea în Europa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.