Halbe de bere antice, descoperite in tinuturile biblice: sapaturi recente in Tel Aviv

Fragmente de vase antice egiptene destinate prepararii berii au fost descoperite în timpul săpăturilor efectuate în centrul orașului Tel Aviv, conform Autoritatii Israeliene de Antichitati (IAA).

Excavarea, condusa de Diego Barkan de la IAA, a dus la descoperirea a 17 gropi din perioada Bronzului Timpuriu I (3500-3100 înainte de Hristos), în care au fost găsite sute de cioburi din vase fabricate la nivel local, precum și fragmente de bazine ceramice de mari dimensiuni, utilizate pentru prepararea berii.

Aceste vase de bere au fost fabricate printr-o metoda organica deloc comuna în producția locală de ceramică, dar în concordanță cu cea egipteana. Rapoartele IAA arata ca vasele de bere sunt similare celor descoperite într-o clădire administrativă egipteana, în En Besor, în deșertul Negev.

La începutul Epocii Bronzului I, egiptenii au interacționat cu orașele din nordul Negev. Acest lucru este demonstrat de arhitectura egipteană, de ceramică și de uneltele de silex și piatră descoperite pe sit-uri precum Erani, Arad, Terasa Halif si En Besor. Vasele de bere recent descoperite în Tel Aviv oferă dovezi de interacțiune Egipteano-Canaanita în perioada amintita.

Berea a reprezentat o parte importanta a dietei, in Orientul Apropiat, conform unor explicatii pe care le-a pus, in ultimele ore, la dispozitia Revistei americane de Arheologie Biblica, Michael M. Homan: “in culturile antice din Orientul Apropiat, berea era, din multe puncte de vedere, un super-aliment. Prin producerea și consumul de bere, erau multiplicate puternic caloriile din boabele recoltate, în acelasi timp fiind asigurat si consumul de vitamine necesar; alcoolul era, de asemenea, eficient la uciderea bacteriilor care se gaseau in apa provenita din reteua de aprovizionare”.

Comentand pe marginea noii descoperiri, directorul de excavare, Diego Barkan, a spus: “Acum știm că [egiptenii] apreciau si ei ceea ce regiunea Tel Aviv-ului le oferea, știind si ei să se bucure de o halba de bere, asa cum o fac astazi cei din Tel Aviv”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.