De ce au incetat brusc oamenii sa mai manance carne de porc, in Orientul Mijlociu?

Un articol din ultimul numar al publicatiei Smitshonian ne aminteste ca, desi sunca este foarte mult consumata in SUA, in comunitățile islamice și evreiești din Orientul Mijlociu, carnea de porc a fost scoasă din meniu de secole.

Asta s-a intamplat, în mare parte, pentru că anumite scrieri religioase interzic consumarea carnii de porc. Dar, inainte de a se face remarcata respectarea Vechiului Testament și a Coranului, se pare ca oamenii din Orientul Mijlociu isi limitasera, totusi, în mare măsură carnea din propria dieta. Oare de ce?

Richard W. Redding, un profesor de antropologie al Universitatii din Michigan a publicat recent un studiu, care încearcă să descifreze originile istorice ale acestei tendințe. El scrie că dovezile arheologice și antropologice demonstrează că, între anii 5000 și 2000 înainte de Hristos, aceste animale domestice erau crescute ca prima sursa de alimente nutritive. Apoi, în jurul anului 1.000 înainte de Hristos, cresterea și consumarea porcilor a scăzut brusc.

Porcii au nevoie de o cantitate de apă destul de mare pentru a supraviețui, ceea ce devine o povara, atunci când o familie trebuie sa se tot mute, iar acest lucru ar fi putut fi un factor de care sa fi depins dispariția lor din dietă. Dar, Redding nu crede că acesta este motivul principal. Vina pentru aceasta schimbare, conform cercetarilor sale, pare sa fi fost… puii de pasare, care au preluat rolul carnii de porc, drept sursă de hrană.

Exista un motiv intemeiat in Orientul Mijlociu, pentru care puii au fost alesi in locul porcilor. Istoricul Adam Steedham explică:

“Puii au mai multe avantaje față de porci. În primul rând, ei sunt o sursă de proteine ​​mai eficienta decât porcii; puii necesita jumatate din apa pe care o necesita porcii, in producerea unui kilogram de carne. În al doilea rând, puii produc ouă, un produs secundar important, pe care porcii nu-l oferă. In al treilea rând, puii sunt mult mai mici și, astfel, pot fi consumati în 24 de ore; aceasta elimina problema păstrării unei cantități mari de carne în zona de clima calda. În cele din urmă, puii pot fi folositi si de către nomazi, puii fiind suficient de mici pentru a fi transportati”.

Redding susține: nu ar avea sens sa cresti si pui si porci, odata ce nevoile lor alimentare și de îngrijire sunt similare. “În aceste condiții, puiul devine o resursă importantă de proteine”, scrie el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.