A fost finisat Altarul de piatra – pentru cel de -Al Treilea Templu Evreiesc reconstruit (foto)

(Foto: Institutul Temple)

“Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei” (Psalmul 50: 19-20).

Conform unui raport Breaking Israel News, zilele trecute Institutul Templului din Ierusalim a finalizat construcția Altarului de piatră necesar aducerii de jertfa în Templul Sfânt. In ultimele ore, organizația in cauza a lansat prima sa declarație detaliata, despre interesantul eveniment.

Altarul a fost finalizat, practic, inca de la sfarsitul anului 2014, și a fost inaugurat oficial în timpul ceremoniei Institutului, în cea de-a șaptea noapte a sărbătorii Hanuka, din 22 decembrie.

Inălțimea altarului este de cinci Amot, o măsură biblica echivalentă cu aproximativ 2,35 metri. Fiecare amah măsoară 46-38 cm. Rampa care duce până la altar este de 16 Amot lungime.

Conform organizatiei, altarul construit de Institutul Templului va putea fi utilizat în slujirea in cel de-Al Treilea Templu Evreiesc reconstruit. Aceste măsurători sunt conforme cu indicatiile lui Maimonide, renumitul comentator evreiesc medieval și filozof. Acestea reprezintă cele mai mici dimensiuni posibile pentru un altar Kosher care poate fi pus in functiune (permis de legea evreiască).

Potrivit informațiilor date publicității de Institutul Templului, intrucat Tora interzice utilizarea pietrelor cioplite în ridicarea unui altar – “Să zideşti acolo jertfelnic Domnului Dumnezeului tău, jertfelnic făcut din pietre, fără să pui asupra lor fierul. Jertfelnicul Domnului Dumnezeului tău însă să-l faci din pietre întregi şi să aduci pe el Domnului Dumnezeului tău ardere de tot” (Deuteronom 27: 5-6) – el “este alcătuit dintr-un cadru exterior din cărămizi de pamant, arse in cuptor, care sa reziste la caldura extrema a altarului în timpul utilizării lui. Acest cadru exterior este umplut cu pietre naturale, neatinse de scule metalice, conform Torei. Cadrul exterior din cărămidă este acoperit cu o tencuială albă subțire, așa cum s-a realizat altarul care stătea în curtea Templului Sfânt”.

Baza altarului conține două zone de colectare a sângelui scurs în timpul jertfirii animalelor, conform Torei. De asemenea, acesta are patru colțuri ridicate, numite coarne, de Tora.

Un lucru care face ca acest altar sa fie unic, este acela ca el a fost conceput pentru a fi dezasamblat și reasamblat rapid pe poziția corectă, pe Muntele Templului. Potrivit Institutului Templului, “Poporul lui Israel trebuie sa construiasca un altar exclusiv pe locul altarului original de pe muntele Moria, Muntele Templului. Când circumstanțele devin favorabile, acest nou altar poate fi rapid reasamblat pe pozitia corectă, care să permită ca slujirea divina sa fie reluata fără întârziere”.

Altarul este, temporar, expus la Institutul Templului, situat în inima orașului vechi al Ierusalimului, cu marginea de jos a bazei sale îndepărtata, pentru a arăta pietrele de umplere, din interior. Constructia sa a fost realizata si pentru instruire, dar și in scopuri practice.

Altarul a fost proiectat de arhitectul Shmuel Balzam, care este, de asemenea, cel ce a elaborat planurile celui de-Al Treilea Templu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.