Noi suntem ai lu’ Sant’ Nicolae – si ne arata impresionanta Catedrala a Calarasiului

Lichireștenii nu au fost emigranți din Lichia străveche (Turcia de astăzi) ci români get-beget, ce-și duceau veacul în nordul Dunării, în zona pe care astăzi o știm sub denumirea de Orașul Călărași. Totuși, denumirea de lichireșteni provine de la vechiul oraș Lichia, locul de baștină al Sfântului Nicolae.

Iată ce aflăm de la Nea Gheorghe, fost profesor de istorie în Călărași:

“Noi suntem ai lu’ Sânt’ Nicolae. Uite la Biserica asta, care e aici «de când lumea». E a lui Sânt’ Nicolae. Primii care au venit să locuiască aici, nu puteau fără o biserică, doar erau creștini ai lui Hristos și fără un loc să se închine, cum să trăiască? Îi călcau păgânii, îi jefuiau, îi omorau și ei fugeau la Dumnezeu, că acolo aveau nădejdea. Mai întâi biserica, abia apoi casele lor. Și toți care veneau aici, se numeau ai lui Sânt’ Nicolae din Lichia; din Mira Lichia. Mai pe scurt, lichireșteni. Și Lichirești s-a dat numele locului. Abia după mult timp, au început să-i zică Călărași, după călăreții de aici. Când eram profesor de istorie, chiar dacă eram pe timpul comuniștilor, eu primul lucru le spuneam copiilor că sunt lichireșteni, ai Sfântului Nicolae. Acuma, chiar dacă e atâta libertate, nu știu câți mai știu și mai sunt mândri că sunt lichireșteni. De aici ne tragem noi!” – și ne arată spre Catedrala Sfântul Nicolae din Călărași.

Catedrala din centrul Călărașului este frumoasă și bine întreținută la exterior, impresionantă și plină de podoabe la interior. Este într-adevăr, «de când lumea», cum spune nea Gheorghe, întrucât anul construirii ei s-a pierdut pe undeva, în timp, în documente ea apărând ca existând deja pe la 1630.

Deci fiecare călărășean sau lichireștean este, într-un fel sau altul, legat de această biserică și de ocrotitorul ei, Sfântul Nicolae al Mirei Lichiei.

Și, îi adună Sfântul în continuare pe toți, și mari și mici, mai ales că acum se apropie “Săptămâna Altfel”, iar această Catedrală este rânduit să o păstorească, ca preot paroh, chiar Inspectorul la disciplina Religie din județul Călărași, Pr. Puișor Arcadie Alin, pregătit să le prezinte copiilor care ii vor calca pragul “secretele” minunate ale sfântului lăcaș. Episcopul locului este Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

Dr. Pompei Gh. Samarian, istoricul Nicolae Iorga și toți cei care s-au ocupat de istoria acestor locuri, sunt de aceeași părere: denumirea “Lichirești” vine de la Sfântul Nicolae. Iar Lichirești rămâne să se numere în rândul acelor comunități ortodoxe, CANDELE APRINSE in BARAGAN.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.