Ucraina: Vaticanul cere respectarea dreptului international

Suntem alaturi de “întreaga populație a Ucrainei”, afectata de război, și facem apel să fie respectat “dreptul internațional, în ceea ce privește teritoriul și frontierele țării”. Acesta a fost mesajul transmis de către Vatican, la ședința Consiliului pentru Drepturile Omului, a ONU.

Arhiepiscopul Silvano Tomasi (foto), observator permanent al Vaticanului la Națiunile Unite, in Geneva, a declarat că restaurarea frontierelor Ucrainei a reprezentat “un element cheie pentru asigurarea stabilității la nivel național și regional și pentru restabilirea legii și ordinii bazate pe respectarea deplină a tuturor drepturilor fundamentale ale omului”.

Acesta este motivul pentru care Vaticanul “salută măsurile luate pentru menținerea încetarii focului, considerată esențială pentru a ajunge la soluții politice exclusiv prin dialog și negocieri”.

El a reamintit “nevoia critica, pentru toate părțile, de a pune în aplicare deciziile luate de comun acord”.

Arhiepiscopul Tomasi a facut apel la încetarea “pierderilor de vieți, a actelor de violență și a altor forme de abuz”, si de asemenea, la “eliberarea tuturor ostaticilor și persoanelor reținute ilegal și asigurarea accesului liber” pentru cei care ofera asistență umanitară.

Arhiepiscopul a exprimat, de asemenea, preocuparea Vaticanului fata de “situațiile de urgență socială în care se află populația rezidentă în zonele afectate, din cauza sărăciei, a foametei, insecuritatii și riscului de boala”, și pentru răniți, persoanele strămutate și familiile care i-au pierdut pe cei dragi.

Biserica, a concluzionat Arhiepiscopul Tomasi, “se angajează să furnizeze asistență, prin intermediul instituțiilor sale, și solicită organizațiilor catolice de caritate să-și intensifice și să coordoneze eforturile lor, in oferirea de asistență poporului din Ucraina”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.