Printul Sfant Vladimir: festivitati dedicate celor 1000 de ani de la mutarea la Domnul

In aceste zile, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericesti, rectorul Institutului de Studii Postuniversitare Teologice Sfinții Chiril și Metodie, s-a aflat intr-o vizita in Kazan, pentru a marca festivitatile celor 1000 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Cneaz Vladimir.

Acesta a oficiat o slujba de Priveghere de toată noaptea, la biserica Seminarului Teologic Ortodox din Kazan, cu hramul Sfantul Ioan de Kronstadt.

De asemenea, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk a oficiat si o Sfanta Liturghie la Manastirea Nașterii Maicii Domnului, din Kazan (construita in secolul al 16-lea, pe locul descoperirii Icoanei Maicii Domnului). Aici se gaseste o copie a Icoanei Maicii Domnului din Kazan, care a fost pastrata de Vatican o lungă perioadă de timp, și a fost oferita Bisericii Ortodoxe Ruse în anul 2004.

“În 2015, cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Kirill, toate mitropoliile Bisericii Ortodoxe Ruse vor organiza festivități dedicate mileniului scurs de la dispariția Sfântului Cneaz Vladimir, Intocmai cu Apostolii”.

“Este greu să ne imaginăm care ar fi fost soarta patriei noastre”, fara Printul Vladimir. “Botezul Rusiei a fost un punct de cotitură în istoria patriei noastre” – a spus acesta.

“Ortodoxia a fost puterea spirituală care i-a ajutat pe locuitorii țarii noastre să devină națiunea rusă. Sfântul Cneaz Vladimir a comis o fapta eroică: i-a parasit pe păgâni și idolatri, si a făcut o alegere curajoasa, îmbrățișând Creștinismul”.

Tot in aceasta perioada, Mitropolitul a participat la un Forum al Universitatii Federale din Kazan, ca parte a marcarii celor 1000 de ani.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.