Patriarhia Romana, implicata in proiecte imobiliare majore in Franta

“Dinamismul demografic al comunității ortodoxe necesită noi lăcașuri de cult, în ciuda resurselor financiare limitate”, este concluzia unui raport recent.

In aceste zile, senatorul Hervé Maurey a prezentat Senatului din Franta un raport intitulat: “Autoritățile locale și finanțarea lacasurilor de cult”. Un pasaj din acest raport face referire la comunitățile ortodoxe, facand atingere si la Biserica Ortodoxa Romana.

Cifrele legate de numărul comunităților ortodoxe din Franta variază, de la 130 (Ministerul de Interne), la 200 (Episcopul Nestor de Korsun).

Conform Anuarului 2013-2014 al Bisericii Ortodoxe a Franței, publicat de Mănăstirea Cantauque, au fost identificate 220 de lăcașuri ortodoxe, in majoritate mănăstiri.

Mai exact, in acest raport trimis pe adresa redactiei noastre, se arata:

“Crestinii ortodocsi stabiliti în Franța, din secolul al XIX-lea, sunt in numar de aproximativ 500.000. Comunitatea ortodoxă este instituțional reprezentata de Adunarea Episcopilor Ortodocși din Franța (AEOF), creata în anul 1997.

Episcopul Nestor Sirotenko, episcop de Korsun, reprezentant în Franța al Bisericii Ortodoxe Ruse, a raportat ca cele intre 150 și 200 de biserici ortodoxe sunt finanțate în principal prin donatii proprii ale credincioșilor. Timp de 40 de ani, religia ortodoxă a cunoscut o creștere în țara noastră, ca urmare a populațiilor imigrante din țări cu majoritate ortodoxă. Acest dinamism demografic se resimte mai ales în marile orașe, cum ar fi Ile-de-France si Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Episcopul Nestor Sirotenko evidențiază, astfel, o “nevoie urgentă de noi lăcașuri de cult” și deplânge faptul că “cererile de furnizare de locuri pentru practicarea cultului ortodox ajung prea adesea la răspunsuri negative din partea autorităților locale”. S-a raportat, de asemenea, o “situație dramatică în finanțarea lăcașurilor de cult” și regretă “lipsa de sprijin financiar din partea autorităților locale pentru lacasurile ortodoxe”.

Acesta este motivul pentru care, conform acestuia, bisericile ortodoxe importante ar putea beneficia de un sprijin mai activ din partea autorităților locale, de exemplu, prin furnizarea de hale comunitare sau terenuri de construcții, la tarife atractive”.

În cazul cultului ortodox, statele străine, în special Rusia și România într-o măsură mai mică, sunt uneori implicate în proiecte imobiliare majore. Statul Rus, de exemplu, proprietarul Bisericii Ortodoxe din Nisa, a cumpărat în 2010, pentru suma de 70 de milioane de euro, un teren de 8400 de m² si cladiri care adăposteau sediul Meteo France, pe malul Senei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Statul Rus finanteaza în acest moment, la un cost total estimat de 100 de milioane de euro, un centru spiritual și cultural ortodox, care urmeaza să fie finalizat în 2016 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Rusia este proprietar al proiectului și acționează în numele unei instituții religioase: Patriarhia Moscovei”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.