Biserici rupestre. Oras subteran masiv, descoperit in Regiunea Capadocia a Turciei

Locul subteran de retragere putea sa adaposteasca mii de oameni, în vremuri de necaz.

Când au venit invadatorii, capadocienii știau unde să se ascundă, asigura intr-un articol recent National Geographic: in subteran, într-unul dintre cele 250 de paradisuri sigure subterane, sculptate in roca flexibila de cenușă vulcanică, numita tuf.

Un proiect recent de constructii a dus, in aceste zile, la dezgroparea celei mai mari ascunzători găsite vreodată în Capadocia, o regiune din centrul Turciei, celebra pentru bisericile rupestre și orașele subterane sculptate de milenii.

Descoperit sub un castel din epoca bizantina, în Nevșehir, capitala provinciei, sit-ul datează din perioada bizantină timpurie. El este încă în mare măsură neexplorat, dar studiile inițiale sugerează ca dimensiunea și caracteristicile sale pot rivaliza cu cele ale Derinkuyu, cel mai mare oraș subteran excavat în Cappadocia, care putea găzdui 20.000 de oameni.

În 2013, muncitorii din construcții au descoperit cateva intrări intr-o rețea de camere și tuneluri. Orașul a oprit, atunci, proiectul ridicarii de locuințe, implicandu-i pe arheologi și geofizicieni, și a început investigarea.

“Am descoperit documente care atesta că au existat aproape 30 de tuneluri majore de apă, in această regiune”, a declarat primarul Nevșehir Hasan Ünver, citat de National Geographic, intr-un articol in limba engleza, semnat de Jennifer Pinkowski.

În 2014, aceste tuneluri i-au condus pe oamenii de stiinta la descoperirea mai multor niveluri de spatii de locuit, bucatarii, fabrici de vin, capele, scari si prese de seminte de in pentru producerea uleiului folosit la iluminatul orasului subteran cu lampi. Artefactele, incluzand pietre, cruci de piatră și ceramica indică faptul ca orașul a fost folosit în epoca bizantină – perioada cuceririi otomane.

Ca si Derinkuyu, sit-ul pare să fi fost un mare complex, de sine stătător, cu surse de aer si copaci și canale de apa. Când venea un pericol, capadocienii se retrageau in subteran, blocand tunelurile de acces, cu usi de piatra rotunde, și sigiland efectivele de animale și proviziile, până cand amenințarea trecea.

Recent, geofizicienii de la Universitatea Nevșehir au realizat un sondaj sistematic pe o lungime de 4 kilometri, folosindu-se de procedurile rezistivitatii geofizice si tomografiei seismice. Din cele 33 de măsurători independente, se estimează ca sit-ul ar avea aproape… 460 000 de metri pătrați.

În cazul în care se dovedește ca masuratorile ar fi corecte, orașul ar putea fi mai mare decât Derinkuyu, cu o treime. Dimensiunea exactă, insa, nu este cunoscută.

Descoperirea apare ca o noua “perla, aur sau diamant” adaugata la suma bogățiilor Cappadociei, primarul vrand sa construiască “cel mai mare parc antic din lume”, cu hoteluri si galerii de arta la suprafata și trasee si muzee subterane. “Noi chiar avem de gând să redeschidem bisericile subterane”, a spus el.

Echipa de arheologi va continua să îndepărteze molozul din tuneluri și sa exploreze mai adânc, în subteran – o întreprindere riscantă, deoarece tuful moale este predispus la prabusire. “Când orașul subteran de sub Castelul Nevșehir va fi complet descoperit”, spune primarul, “este aproape sigur ca destinația Cappadocia se va schimba dramatic”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.