Reconstructia unei manastiri ortodoxe in zona ocupata a Ciprului: ultimul calugar, ucis ca prizonier!

O mănăstire ortodoxă a fost reconstruita în zona ocupata de turci, a Ciprului

A inceput reconstrucția Mănăstirii ortodoxe Sfântul Pantelimon, în zona ocupată de turci a Ciprului. Proiectul este rezultatul unui program comun încheiat între Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea și Marele Muftiu Talip Atala (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Ideea proiectului se bazează pe relansarea lacasurilor sfinte crestine, în zona ocupată de turci, din nordul Ciprului.

Mănăstirea ortodoxă, din 1976 si pana in 2004, a fost folosita de forțele de ocupație, drept cazarmă. Acum, ea se afla intr-o stare deplorabilă. Costul reconstrucției atinge 2 milioane € și este susținut de către Uniunea Europeană.

Manastirea Sfantul Pantelimon, până la invazia turcă din iulie și august 1974, era un loc popular de pelerinaj, pe insulă. Aici, exista un aflux de pelerini din toate colturile Mediteranei, până în 1922-1923, când creștinii au fost expulzați din Asia Mică și o parte a Siriei, aparținând Turciei.

Manastirea Sfantul Pantelimon a fost construita în Evul Mediu, de calugarii din Muntele Athos, de la mănăstirea cu același nume.

Frescele de pe pereți s-au pierdut definitiv in timpul ocupației turce. Cele mai multe icoane și Sfintele Vase au fost salvate de locuitorii satului Mirtou, din apropiere. Ultimul călugăr a murit între aceste ziduri, în 1976, ca prizonier de război.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.