Bucurie mare in Biserica Ortodoxa Bulgara: prima victorie in instanta! (video)

Mănăstirea Sfintii Chiriac si Iulita, din regiunea Plovdiv, a fost returnata Bisericii Ortodoxe a Bulgariei.

Curtea Supremă a Bulgariei a restituit definitiv Mănăstirea Sfintii Chiriac si Iudita, Eparhiei de Plovdiv a Bisericii Ortodoxe a Bulgariei.

După o bătălie juridică care a durat mai mulți ani, sustinuta cu Consiliul Arhitecților din Bulgaria, Mitropolitul Nicolae de Plovdiv a recastigat drepturile asupra manastirii, care se afla in apropiere de Asenovgrad.

Decizia Curții este definitivă și irevocabila. Aceasta este prima victorie în instanță, obținuta de către Biserica Ortodoxă Bulgară.

Procesul a fost pornit de către Consiliul Arhitecților, inca din 2008, când Mitropolitul Nicolae de Plovdiv a formulat cererea de restituire. Argumentul Bisericii a fost acela ca clădirile mănăstirii nu erau utilizate conform destinației lor. Contractul de proprietate fusese incalcat, intrucat arhitecții care o aveau in responsabilitate, trebuia sa aiba grijă de biserică și nu să o transforme într-un restaurant, așa cum au făcut.

In materialul video, pus la dispozitie in articolul de fata, puteti remarca gradul de degradare la care a ajuns aceasta manastire.

Mănăstirea a devenit proprietatea arhitecților, din anul 1982, când Mitropolitul din acel moment, Episcopul Varlaam, a fost forțat de regimul comunist sa o transfere comuniștilor.

Pentru a sărbători returnarea mănăstirii, Mitropolitul Nicolae de Plovdiv l-a invitat, ieri, pe Mitropolitul Isaia de Tamassos (din Biserica Ciprului), sa aduca in pelerinaj moaștele bratului Sfantului Nicolae. Cu toate ca, in Bulgaria, in ultimele ore, au avut loc caderi masive de zapada, ierarhii au fost întâmpinați, la intrarea in mănăstire, de către stareța mănăstirii, Maica Veronica, și de călugărițe, alaturi de mai multi clerici si credinciosi.

Apoi, Mitropolitul a binecuvântat Capela Sfinților Ioachim și Ana, în prezența Mitropolitului Grigorie de Veliko Tarnovo, precum și a episcopilor Sionios de Velitchka și Arsenie de Znepol.

In galeria media a articolului de fata, v-am pus la dispozitie o filmare inregistrata cu aceasta ocazie. Vizionare placuta!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.