Noi dezvaluiri, la conferinta ‘ISIS: Inamicul umanitatii, istoriei si civilizatiei’

Statul Islamic (ISIS) a ars 1.500 de manuscrise istorice din Irak și a vândut sculpturi asiriene pe piața neagră, a dezvaluit, ieri, Ministerul Turismului și Antichităților din aceasta tara.

Subsecretarul Ministerului Turismului, Qais Hussein Rashid, a declarat că provincia Ninive, din nordul Irakului, care se afla sub control ISIS, este situata în fruntea provinciilor irakiene care dețin cel mai mare număr de sit-uri arheologice.

Vorbind la un simpozion organizat de către Secretariatul General al Consiliului de Miniștri, în colaborare cu Ministerul Turismului, la sediul Consiliului din Bagdad, sub sloganul “ISIS: Inamicul umanității, istoriei și civilizației”, Rashid a subliniat că militanții au săpat ilegal sit-urile arheologice și au vândut piesele descoperite, menționând că Ministerul său a reusit sa opreasca vânzarea unor antichități irakiene în unele licitații internaționale.

El a adăugat că militanții au vândut sculpturi asiriene și au ars 1.500 de manuscrise, si ca au dinamitat Altarul Ibn Al-Atheer, la zece zile după ce au ocupat Mosulul, și Altarul profetului Yunus, în care existau antichități asiriene importante..

Ministrul Turismului si Antichitatilor, Adel Shershab, a declarat ca ISIS a distrus zonele arheologice din Irak. Shershab le-a cerut “țărilor prietene să adopte o poziție reală in vederea returnarii antichităților furate”.

Concomitent cu acest simpozion, un activist din nordul orașului Mosul a declarat, pentru agenția Anadolu, că membrii ISIS au distrus moscheea imamului Ibrahim.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.