Statul Islamic (ISIS) a ars 1.500 de manuscrise istorice din Irak și a vândut sculpturi asiriene pe piața neagră, a dezvaluit, ieri, Ministerul Turismului și Antichităților din aceasta tara.
Subsecretarul Ministerului Turismului, Qais Hussein Rashid, a declarat că provincia Ninive, din nordul Irakului, care se afla sub control ISIS, este situata în fruntea provinciilor irakiene care dețin cel mai mare număr de sit-uri arheologice.
Vorbind la un simpozion organizat de către Secretariatul General al Consiliului de Miniștri, în colaborare cu Ministerul Turismului, la sediul Consiliului din Bagdad, sub sloganul “ISIS: Inamicul umanității, istoriei și civilizației”, Rashid a subliniat că militanții au săpat ilegal sit-urile arheologice și au vândut piesele descoperite, menționând că Ministerul său a reusit sa opreasca vânzarea unor antichități irakiene în unele licitații internaționale.
El a adăugat că militanții au vândut sculpturi asiriene și au ars 1.500 de manuscrise, si ca au dinamitat Altarul Ibn Al-Atheer, la zece zile după ce au ocupat Mosulul, și Altarul profetului Yunus, în care existau antichități asiriene importante..
Ministrul Turismului si Antichitatilor, Adel Shershab, a declarat ca ISIS a distrus zonele arheologice din Irak. Shershab le-a cerut “țărilor prietene să adopte o poziție reală in vederea returnarii antichităților furate”.
Concomitent cu acest simpozion, un activist din nordul orașului Mosul a declarat, pentru agenția Anadolu, că membrii ISIS au distrus moscheea imamului Ibrahim.