Israel | Caseta veche cu bijuterii si monede, descoperita de trei speologi amatori

Speologii amatori au explorat, in aceste zile, o pestera din nordul Israelului, si au descoperit o caseta cu bijuterii vechi și două monede cu Alexandru cel Mare.

Cei trei speologi amatori, care sunt membri ai Clubului Israelian de Speologie, vizitau una dintre cele mai mari pesteri din nordul Israelului, când au reperat comoara bine ascunsă. Potrivit Autorității Israeliene de Antichități (IAA), exploratorii au raportat descoperirea lor, inspectorilor IAA.

Cele două monede de argint, descoperite în peștera, au fost bătute în timpul domniei lui Alexandru cel Mare al Macedoniei (336-323 î.e.n). In 334-331, Alexandru a condus o serie de campanii împotriva perșilor, al căror imperiu se întindea din Asia Mică și Egipt în Orientul Mijlociu, în nordul Indiei și Asia Centrală.

“Lucrurile de valoare ar fi putut fi ascunse in pestera, de catre localnicii care au fugit în timpul perioadei de neliniște guvernamentala, rezultata dupa moartea lui Alexandru… cand au izbucnit lupte între moștenitorii lui Alexandru”, au declarat arheologii IAA. “Probabil, caseta a fost ascunsa în speranța unor zile mai bune, dar astăzi știm că oricine ar fi cel care a îngropat comoara, nu s-a mai întors să o recupereze”.

În urma descoperirii speologilor amatori, autoritățile IAA au vizitat pestera – a carei localizari nu a fost încă dezvăluita, din motive de securitate. Autoritățile au descoperit deja mai multe artefacte, inclusiv vase de ceramică, indicand semne ale ocupației umane în peșteră, de la începutul epocii bronzului, traversand perioada elenistică.

“Datorită descoperirii speologilor amatori, cercetatorii de la Autoritatea Israeliana de Antichități vor fi capabili să isi extindă cunoștințele arheologice privind dezvoltarea societății și culturii în Țara lui Israel, în antichitate”, a declarat Amir Ganor, director la IAA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.