Toti sunt scutiti de impozitul pe cladire, mai putin – o biserica ortodoxa “nedorita”

Consiliul Local al Ternopil a decis ca toate bunurile care aparțin organizațiilor religioase sa fie scutite de impozitul pe imobil. Toate, mai putin una: o biserica ortodoxa canonica.

Deputații au subliniat în mod special că scutirea de impozit nu se referă si la… clădirile bisericești ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de sub Patriarhia Moscovei, recunoscuta canonic.

Această decizie provocatoare și ilegala a fost luată de către deputații din consiliul local Ternopil, în cadrul sesiunii din martie 2015, arătând astfel nerespectarea legislației ucrainene, care definește tratamentul egal al tuturor religiilor, de către guvern, sustine un comunicat al Bisericii Ortodoxe canonice a Ucrainei.

Comentand pe marginea deciziei consiliului orașului Ternopil, primarul orașului, Serghei Nadal, a confirmat faptul că toate bunurile imobiliare folosite in cultul public sunt scutite de impozitul pe bunurile imobiliare – toate, dar nu si “bisericile Patriarhiei Moscovei”.

Conform unui raport al Bisericii canonice Ortodoxe a Ucrainei, trebuie remarcat faptul că, de-a lungul perioadei de independență a Ucrainei, Consiliul din Ternopil a încălcat în mod deschis dreptul constituțional al credincioșilor la înființarea de noi comunități religioase, acordand în centrul administrativ regional doar un singur loc destinat construirii unei biserici ortodoxe apartinand Bisericii Ortodoxe canonice a Ucrainei.

“Singura biserică ortodoxă din oraș – Catedrala Sfintei Sofia a fiicelor sale – este discriminata în domeniul impozitării, prin decizia deputaților orașului.

Această situație este un exemplu de discriminare scandaloasa pe motive religioase, și necesită o evaluare clară a organizațiilor internaționale în domeniul drepturilor omului. “Unii deputați din consiliului orașului Kiev încercasera si ei să încalce legea și sa discrimineze in mod cinic Biserica, dar primarul Kievului a respins o asemenea decizie odioasa”, se mai arata in mesajul Bisericii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.