publicat în: Arhivă

Un arhiepiscop ortodox grec o ataca pe Angela Merkel

Arhiepiscopul ortodox Ambrosios de Kalavryta a dat nastere unor noi controverse, după lansarea unui atac verbal asupra cancelarului german Angela Merkel și a Ministrului de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, privind poziția lor aspra împotriva Greciei, în cadrul negocierilor de salvare a tarii.

Arhiepiscopul este un susținător al noului Prim-Ministru, Alexis Tsipras, și al guvernului său, și îsi afirma adesea parerile in public.

De aceasta data, insa, arhiepiscopul ortodox a stârnit controverse, prin catalogarea ministrului de finanțe german drept “un om cu un complex de inferioritate, care ii urăște pe toți cei care nu sunt într-un scaun cu rotile”.

În același timp, el o caracterizează pe Angela Merkel ca fiind “nemiloasa”, “sinistră” și “ne-zambitoare”. El o mai descrie, în continuare, ca “stricta” și “agresiva” și se întreabă cat de nefericiti trebuie să fie soțul și copiii ei.

Arhiepiscopul a mai spus, de asemenea, ca se justifica, partial, comportamentul lui Merkel, odata ce ea a crescut în regimul comunist dur al Germaniei de Est, si prin urmare, a trăit sub imperiul fricii o mare parte din viața sa. in plus, aceasta a trăit în sărăcie și lipsuri, ceva care o face sa fie odioasa față de societate – mai sustine acesta.

Arhiepiscopul Ambrosios i-a mai mentionat pe cei 1300 de barbati executati sub ocupatia germana în Kalavryta, în 1943, și jefuirea caselor, băncilor și bisericilor, urmate de arderea orașului. El a adus în discuție problema reparațiilor germane de război și îndeamnă guvernul Tsipras să ceară ceea ce i se datorează Greciei.

Arhiepiscopul il mai lauda, totodata, pe Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, ca pe un om curajos, care a luat o poziție dura si necesară în cadrul negocierilor datoriei cu creditorii Greciei, concluzionand prin a spune că ar prefera să-i vadă pe greci in nevoi, dar mândri, în loc sa fie bogati, dar umiliti.