Biserica Ortodoxa Sarba solicita protejarea lacasurilor ortodoxe sfinte din Kosovo

Patrimoniului sârb din Kosovo are nevoie de protecție, deoarece riscurile unor acte de violență încă persista, a avertizat Eparhia de Raska-Prizren, ieri, cu ocazia marcarii celei de-a 11-a aniversari a Pogromului din Martie împotriva sârbilor din Kosovo-Metohija.

Subiectul patrimoniului sârb trebuie să fie inclus pe ordinea de zi a dialogului Belgrad-Pristina, a spus Episcopia.

Într-un comunicat, Episcopia a reamintit că 35 de biserici și mănăstiri au fost arse în atacurile asupra enclavelor sârbe și a lacasurilor sfinte, pe 17 martie și 18 mai 2004, adăugând că o serie de icoane și alte piese de patrimoniu cultural au fost distruse, desi supraviețuisera chiar perioadelor de ocupatie otomana și in timpul Războaielor Mondiale.

Toate acestea au avut loc în prezența a câteva mii de soldați KFOR, a poliției kosovare și a UNMIK, dintre care nicio parte nu si-a asumat public responsabilitatea pentru aceste acte numeroase.

Cel mai grav ramane, insa, faptul că nicio anchetă serioasă nu a fost realizată, deși au trecut 11 ani de la aceste incidente, cei care au coordonat aceste atacuri de vandalism ramanand neidentificati, arata Episcopia, în comunicat.

Incepand din 2005, aproximativ 70% dintre cladirile deteriorate sau distruse au fost reparate parțial sau reconstruite.

Cu toate acestea, izbucnirile violente sporadice impotriva lacasurilor sfinte ale sârbilor și a caselor repatriaților nu au incetat (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), iar acesta este motivul pentru care riscul ca astfel de atacuri sa apara din nou este încă foarte mare, a avertizat Episcopia, solicitand protejarea adecvată a patrimoniului sârb din Kosovo-Metohija.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.