Biserica Sfanta Paraskevi din Istanbul: acord intre Patriarhiile Ecumenica si Romana

La Istanbul, zilele trecute, a avut loc reînnoirea acordului între Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română, privind folosirea Bisericii “Sfânta Muceniţă Paraskevi” din Pikridion, Istanbiul – ctitorie brancoveneasca, din Turcia, de către comunitatea ortodoxă română locala, pe o perioadă de cinci ani.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, reprezentantul Patriarhiei Române a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, conform informatiilor oferite de agentia de stiri oficiala a Patriarhiei Romane, care citeaza o informatie oferita de Pr. Dr. Sergiu-Marcel Vlad.

La invitația Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, vineri, 13 martie 2015, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a participat la slujba Acatistului Maicii Domnului de la Biserica Vlaherne. Slujba Acatistului a fost oficiată de către Patriarhul Ecumenic.

Atât în biserică, cât și în trapeza bisericii Vlaherne, Sanctitatea Sa a adresat în mesajul său salutări frățești Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a rememorat istoria înființării comunităţii ortodoxe românești din Istanbul, precum și vizita vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist în anul 2004, când a avut loc deschiderea oficială a Bisericii Sf. Mc Paraskevi. De asemenea, Sanctitatea Sa a amintit cu bucurie și de vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din anul 2009, când a fost reînnoit acordul pentru comunitatea românească din Turcia.

Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul, în alocuțiunea sa, a transmis gratitudinea și urările frățești din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evidențiind importanța Bisericii Vlaherne în conștiința și credința românilor, prin minunea petrecută în acest loc.

Din partea Patriarhiei Ecumenice, acordul a fost semnat de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Stephanos de Kallioupolis și Madytos, Episcop vicar patriarhal, și de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Gennadios de Sassima, mai informeaza raportul Patriarhiei Romane [https://www.basilica.ro] .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.