Exhumarea ramasitelor familiei Tarului sfant Nicolae al II-lea, pentru reexaminare

Șeful Arhivei Ruse de Stat propune exhumarea rămășițelor familiei Tarului, pentru reexaminare.

Toate îndoielile privind autenticitatea ramasitelor pamantesti ale membrilor familiei Tarului Nicolae al II-lea ar trebui să fie indepartate, a declarat, conform Interfax, directorul Arhivei de Stat Ruse, Serghei Mironenko.

“Trebuie să-i ascultăm pe oficialii Bisericii și sa exhumam ramasitele pamantesti îngropate în Catedrala Sfinții Petru și Pavel, în prezența reprezentanților Bisericii, și apoi sa le sigileze Biserica, iar Biserica sa spuna care dintre experti sa se ocupe de asta”, a declarat Mironenko, la postul de televiziune Spas.

În ceea ce privește relicvele descoperite ale copiilor Tarului Nicolae al II-lea, Alexey și Maria, directorul spune că “este categoric împotriva îngroparii moaștelor fără participarea Bisericii Ortodoxe Ruse”.

De asemenea, el a promis să publice pe Internet toate materialele referitoare la cazul descoperirii moastelor Tarului rus. “Arhiva de Stat Rusa are propriul sau site web și va publica, acolo, toate documentele descoperite în timpul cercetării”, a spus Mironenko.

Șeful Departamentului Sinodal pentru Relatii intre Biserică și Societate, Protopopul Vsevolod Chaplin, a menționat că moaștele familiei Tarului, din Catedrala Sfinții Petru și Pavel, sunt acoperite cu plăci care pot fi ușor îndepărtate, deși “întotdeauna este rău să deranjezi ramasitele”.

Potrivit acestuia, înmormântarea lor a fost forțată. ”Îmi amintesc presiunile destul de puternice din partea domnului Nemtsov și a biroului sau, dar nu vrem sa rostim lucruri rele despre persoana recent ucisa”, a spus preotul.

Casa Romanov admite posibilitatea exhumarii ramasitelor familiei Tarului, în vederea incetarii discutiilor legate de autenticitatea lor.

“Dacă statul consideră necesar, Casa Imperiala Rusa nu se va opune continuarii cercetarilor legate de aceasta problema”, a declarat avocatul Casei, German Lukianov, ieri, pentru Interfax.

Un mormânt cu ramasitele pamantesti a 9 persoane a fost descoperit pe Soseaua Staraya Koptyakovskaya, langa Ekaterinburg, în iulie 1991 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Rămășițele au fost identificate ca apartinand Tarului rus Nicolae al II-lea, în vârstă de 46 de ani, soției sale Alexandra Feodorovna, fiicelor Olga, de 22 de ani, Tatiana, 21 de ani, și Anastasia, 17 ani, și a servitorilor Yevgeny Botkin, 53 de ani, Anna Demidova, 40 de ani, Aloizy Trupp, 62 de ani, și Ivan Kharitonov, 48 de ani.

Rămășițele altor doua persoane au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice efectuate la 70 km sud de primul mormânt, pe 26 iulie 2007 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Rămasitele nu au fost încă reîngropate, dar numeroase analize de specialitate indică faptul că rămășițele au apartinut cel mai probabil Prințului Alexey și surorii sale, Maria.

Comitetul de Investigatie a spus, în ianuarie 2011, că a finalizat o anchetă privind moartea lui Nicolae al II-lea, a membrilor familiei sale și a anturajului lor și a închis cazul penal (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Biserica Ortodoxă Rusă, încă, nu a recunoscut rămășițele îngropate în Catedrala Sfintii Petru și Pavel, ca fiind cele ale lui Nicolae al II-lea si a membrilor si anturajului familiei sale, susținând că nu a fost convinsa de dovada autenticitatii lor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.