Rusia prevede noi miscari ale UE si semneaza un Tratat cu Osetia de Sud

Rusia și Osetia de Sud au semnat, ieri, un Tratat pentru Alianța si Integrare, care solicită formarea unui spațiu comun de apărare și securitate între Moscova și regiunea separatista a Georgiei.

Președintele rus Vladimir Putin a salutat tratatul, ca pe “un document reper”, în timp ce NATO a condamnat acordul, ca fiind “o altă fază a Federației Ruse” care ar incalca suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, anuta un raport al publicatiei bulgaresti Novinite.

“Astăzi, am făcut încă un pas important spre consolidarea, în continuare, a relațiilor de parteneriat”, le-a declarat Putin reporterilor, după discuțiile purtate cu omologul său din Osetia de Sud, Leonid Tibilov, potrivit ITAR-TASS.

Tratatul a fost semnat pentru o perioadă de 25 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu alti 10 ani dupa expirare. Potrivit documentului, Moscova va aloca un miliard de ruble (16 milioane de dolari), din bugetul său pe 2016, punerii în aplicare a tratatului.

Documentul prevede ca unități separate ale Armatei Osetiei de Sud sa fie integrate în cadrul Forțelor Armate ale Rusiei, mai prevede trecerea libera a frontierei intre Rusia și Osetia de Sud, precum și efectuarea unei politici externe coordonate.

Rusia a semnat un tratat asemănător si cu Abhazia, o altă regiune separatistă a Georgiei, în luna noiembrie a anului trecut.

NATO nu recunoaște așa-numitul Tratat de Alianță și Integrare între regiunea Osetia de Sud a Georgiei și Rusia, care nu ar contribui la o soluționare pașnică și durabilă a situației din Georgia, conform unei declaratii a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Novinite.

“Vom continua să solicitam Rusiei să renunte la recunoașterea Osetiei de Sud și a Abhaziei, ca state independente ale Georgiei, și să-și retragă forțele din Georgia”, se arata in aceeasi declaratie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.