Serbia-Tara Frescelor: Biserica Maicii Domnului din Ljevis

Expoziția Galeriei de fresce a Muzeului Național din Belgrad, intitulata “Serbia – Țara Frescelor”, s-a deschis la Centrul Cultural Svetosavski Dom (Sala Sfantul Sava).

Oaspeții vor avea șansa sa ajunga să cunoască sau să isi amintească un monument cultural de importanță excepțională – Biserica Maicii Domnului din Ljevis, situata în Prizren, Kosovo-Metohija.

Micile copii ale frescelor din Biserica Maicii Domnului din Ljevis au fost realizate de Zdenka și Branislav Zivkovic.

Pereții interiori ai bisericii au fost pictati între 1310 și 1313, de către maeștrii greci, la comanda regelui Milutin.

Expoziția a fost deschisă in urma cu o zi, marcand cei 11 ani de la Pogromul din Martie împotriva sârbilor din Kosovo-Metohija, in care au fost incendiate 35 de lacasuri sfinte, inclusiv 18 monumente culturale, dintre care unul a fost si Biserica Maicii Domnului din Ljevis.

Expoziția este realizată sub binecuvantarea Patriarhului sarb ortodox Irineu și cu ajutorul biroului guvernului sârb pentru cooperarea cu bisericile și comunitățile religioase. Aceasta va fi deschisa până pe 31 martie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.