Patriarhia asigura ca nu va impune o noua taxa credinciosilor, pentru Trinitas TV si Radio

Comunicat emis de Biroul de Presa al Patriarhiei Romane:

Întrucât unele instituţii media şi jurnalişti pe bloguri personale, cu rea voinţă, încearcă să răstălmăcească hotărârea Sfântului Sinod privind susţinerea financiară a eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române pentru posturile de radio şi televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române, precizăm:

Încă din anul 2007, cele 2 posturi de radio şi televiziune ale Bisericii Ortodoxe Române sunt susţinute financiar din bugetele unităţilor bisericeşti (eparhii, protopopiate, parohii, mănăstiri), deoarece sunt instituţii media misionare, care ajută mult clerul ortodox român în activitatea pastorală, social-filantropică, educaţională şi culturală, precum şi viaţa spirituală a credincioşilor mireni, care sunt şi beneficiarii programelor desfăşurate de aceste instituţii media ale Bisericii. Radio TRINITAS şi TRINITAS TV nu au fost înfiinţate cu scop comercial şi, ca atare, nu se susţin financiar din publicitate ca televiziunile particulare şi, implicit, nu au ca scop obţinerea de profit. Sprijinul financiar al eparhiilor pentru TRINITAS TV şi radio TRINITAS a fost hotărât de Sfântul Sinod potrivit propriului Statut pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, conform principiului autonomiei cultelor religioase din România garantat constituţional.

Încercarea pătimaşă din ultimele zile a unor jurnalişti de a manipula opinia publică despre o presupusă taxă sau cotizaţie pe care Biserica doreşte să o impună cetăţenilor români pentru susţinerea posturilor de radio şi televiziune TRINITAS, iar preoţii ar urma să meargă pe la casele românilor pentru a o colecta dovedeşte ignoranţă şi rea voinţă de a informa corect. În acest sens, precizăm că o astfel de „iniţiativă” inventată de răuvoitori în numele Bisericii ar contraveni legislaţiei în vigoare române şi europene.

De altfel, adresa trimisă de Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor către unităţile bisericeşti din judeţul Olt în care se face recomandarea sprijinirii financiare a posturilor de televiziune şi radio TRINITAS cu suma de 0,07 lei pe lună de fiecare familie din parohie nu menţionează nicidecum că preoţii trebuie să meargă pe la casele credincioşilor pentru a colecta aceşti bani. Această sumă modică este asigurată din veniturile proprii ale unităţilor bisericeşti.

În concluzie, „taxa nouă pentru români” este doar interpretarea forţată şi tendenţioasă a unor jurnalişti pentru a suscita în societate o atitudine ostilă Bisericii.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.