Nazistii i-au pus pe evreii deportati sa-si plateasca transportul spre Auschwitz

In 1943, naziștii i-au deportat pe evreii din Grecia în lagărele morții din Polonia. Hitler a ajuns pana acolo, incat i-a pus pe evrei sa-si achite transportul cu trenul.

Factura pentru cei 58585 de evrei trimisi la Auschwitz și în alte lagăre a depășit 2 milioane de Reichsmark – mai mult de 25 de milioane de euro, în banii de astăzi.

Timp de decenii, aceasta factura a ramas o notă de subsol, uitata printre toate ororile mari ale Holocaustului. Astăzi, ea revine in prim plan, pe fondul discutiilor dintre Atena si Berlin, privind salvarea financiară greacă (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Liderii evreilor din Salonic – locul in care se gaseste cea mai mare comunitate evreiască din Grecia – au marturisit, in aceste zile, ca se preocupa de gasirea unei solutii legale, prin care să revendice tarifele feroviare impuse de Germania cu șapte decenii in urma.

O astfel de mutare se potriveste cu miscarile noului guvern de la Atena, care încearcă să mute accentul public, de pe criza datoriilor actuale ale Greciei, asupra datoriilor ramase din cel de-Al Doilea Război Mondial, din partea Germaniei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.