Pana la urma se recunoaste: Polonia, serios ingrijorata de noua conducere a Ucrainei

Politicienii din Alianța Stângii Democrate (SLD) din Seimul Polonez (camera inferioară a parlamentului) au prezentat un proiect de rezoluție Parlamentului, pe tema creșterii tendințelor naționaliste in Ucraina.

Informatia a fost oferita publicatiei Ria Novosti, de catre Tadeusz Iwiński, vicepreședintele Seimului Afacerilor Internaționale.

“Seimul Polonez (foto: cladirea seimului) își exprimă îngrijorarea cu privire la tradițiile naționaliste, asociate cu ideile lui Dmitri Donțov și cu practicile politice ale lui Stepan Bandera, in cazul autorităților de stat din Ucraina” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Documentul citeaza, de asemenea, “glorificarea celor responsabili pentru crimele comise împotriva cetățenilor polonezi”.

Proiectul de rezoluție notează că “Rada Suprema a Ucrainei a onorat recent decesul lui Roman Shukhevych, comandant suprem al Armatei Ucrainene Insurgente (UPA), care a fost responsabil de moartea a 100.000 de polonezi, în Volînia și Galicia de Est. Parlamentul ucrainean a adoptat, de asemenea, o rezoluție privind organizarea de evenimente publice legate de aniversarea lui Petru Dyachenko, un comandant a unităților militare ucrainene care au luat parte la suprimarea revoltei din Varșovia și la distrugerea satelor poloneze din districtul Lublin. Prin decizia Președintelui Poroșenko, aniversarea formării Armatei Ucrainene este sărbătorită ca Ziua Apararii Patriei”.

“Societatea poloneză este serios preocupată de aceste fapte. De dragul memoriei victimelor celui De-al Doilea Razboi Mondial, Seimul Polonez le solicită autorităților ucrainene să renunțe la cinstirea persoanelor și organizațiilor responsabile pentru crimele împotriva polonezilor”, se arata in document.

29 de membri ai Parlamentului, din fracțiunea Alianței Stângii Democrate, au semnat documentul.

Armata Insurgentă Ucraineană a fost aripa armată a naționaliștilor ucraineni, din 1940. În timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, UPA a acționat împotriva partizanilor sovietici. După restaurarea puterii sovietice, UPA a luptat împotriva Armatei Roșii, de partea Germaniei naziste. Potrivit istoricilor polonezi, epurarea etnică în partea de sud-vest a Ucrainei a fost realizata de UPA, sub conducerea Organizației Naționaliștilor Ucraineni (Fractiunea Bandera).

Conform Sputnik, istoricii polonezi estimeaza ca numarul victimelor în rândul civililor polonezi a ajuns la zeci de mii. Aproximativ 300-400 de etnici polonezi au fugit spre vest.

Acțiuni similare au fost comise de naționaliștii ucraineni, în 1943, în Volinia. Glorificarea comandantului armatei, Roman Shukhevych, unul dintre liderii UPA, și a lui Bandera, au atras critici din partea multor veterani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Va reamintim ca Kievul a pornit o acțiune militară în sud-estul Ucrainei, la mijlocul lunii aprilie 2014, ca răspuns la refuzul localnicilor de a recunoaște noul guvern, care a venit la putere în urma unei lovituri de stat, în luna februarie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.