Un porc spinos dezgroapa o lampa din perioada bizantina, in centrul Israelului

În timp ce patrulau printre ruinele romano-bizantine ale sit-ului Horbat Siv, în centrul Israelului, inspectorii anti-furt de antichități si Autoritatea Israeliana de Antichități (IAA) au descoperit o lampă cu ulei (petrol), veche de 1.400 de ani, care a fost aparent dezgropata de un porc spinos.

Lampa intacta, care a fost descoperita la marginea unei vizuini a porcului spinos, are urme de arsura, indicand faptul că obiectul a fost odată folosit.

Porcii spinosi isi creeaza vizuini subterane, care se pot întinde pe distante de pana la 15 metri, asa incat obiectele care stau in calea rozătoarelor sunt transportate la suprafata.

Potrivit Autoritatii, lampa cu ulei, descoperita de porcul spinos, scoate la lumina o perioada în care Horbat Siv era locuit.

Într-un comunicat de presă, scris în limba ebraică și tradus în parte de către Jerusalem Post, glumetii de la Autoritatea Israeliana de Antichitati au lansat un avertisment catre toți porcii spinosi arheologi amatori: “Autoritatea Israeliana de Antichitati le solicită tuturor porcilor spinosi, sa evite săparea vizuinilor pe sit-urile arheologice, și avertizează că sapaturile efectuate intr-un sit arheologic, fără licență, reprezinta o infracțiune”!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.