O scoala veche de – 275 de ani, devine loc de pelerinaj in Slobozia

Ultimele discuții privind religia în școală, par să fi facut mai mult bine decat rau, contrazicand asteptarile asociatiilor ateiste aparute ca ciupercile dupa ploaie, incurajate de duhul anti-religios extremist occidental, care au ajuns astazi sa cheltuiasca sume importante de bani doar pentru a lupta impotriva Bisericii, indiferent daca au alte directii trasate in propriile statute de functionare.

Faptul că intentia “excluderii religiei din școală” nu-și are locul în cultura noastră, este demonstrat și de atracția pe care o exercită, astăzi, un monument poate mai puțin cunoscut romanilor – asta și fiindcă presa laică nu mai este preocupată să recunoască adevărurile istorice.

Astfel, în ultima perioadă, o mica bisericuță aflată în Municipiul Slobozia a devenit loc de pelerinaj pentru localnici și – în mod special – pentru elevii din întregul județ, care in curand se vor bucura de “Saptamana Altfel”. Lacasul ortodox in cauza ii reprezintă într-un mod aparte: aceasta mica biserică a fost… prima școală a ceea ce astăzi se numește județul Ialomița.

Cine vrea să viziteze astăzi o școală de acum 275 de ani, o poate face simplu, în orașul Slobozia, în Parcul Muzeului Agriculturii. Este vorba chiar de prima școală din Județul Ialomița, care a funcționat în Biserica din lemn a satului Poiana de Jos.

Un localnic mai curajos se arata dispus sa ne raspunda la intrebari, imediat ce ne vede ca, trecand de calea ferata la care tocmai suprinsesem o scurta bariera, cautam un loc de parcare potrivit pentru a ne desfasura trepiedul pe care deja fusese montat un aparat fotografic. Discutia se lungeste destul de mult, insa cel mai interesant fapt ne este adus la cunostinta printre primele idei: “aici, se pare, legătura dintre Biserică și școală, manifestata in general, continuă intr-un mod aparte, fiindca aceeași biserică îl are, in prezent, paroh chiar pe Părintele Dragoș Gabriel Stanciu, Inspector școlar la specialitatea Religie pe intreg județul Ialomița”. S-a schimbat doar amplasamentul, întrucât, în cei mai bine de 275 de ani de funcționare, biserica a suferit două strămutări: una la Poiana de Sus, ca să fie ferită de apele Ialomiței, și a doua în orașul Slobozia, în curtea Muzeului Agriculturii, pentru a fi mai bine pusă în evidență, ca Monument Istoric, ambele datorandu-se Domnului Răzvan Ciucă, Ipodiacon și director de muzeu.

De la clericii care slujesc aici, sub directa pastorire a Preasfintitului Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, aflam ca “este construită în anul 1737 de familia Răducanu Târcă din Poiana, iar din anul 2000, biserica se afla în municipiu, la intrarea dinspre București, în parcul din fața Muzeului Național al Agriculturii”.

Împodobită cu scoarțe vechi, ștergare și fețe de masă tradiționale, specifice zonei, Biserica Poiana este o nestemată a Patrimoniului cultural și religios al județului. “Pe lângă valoarea pe care o reprezintă construcția în sine, în mica biserică din lemn se mai găsesc, in plus, potire, discuri, copii, candele, cădelnițe, cărți vechi de cult, datând din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea”, ne mai informeaza acestia, lamurindu-ne: “Sfântul Nicolae ii ocrotește, de peste 270 de ani, pe toți învățăceii și credincioșii care i-au trecut si continua sa ii treaca pragul, Biserica Poiana primind, cu ocazia târnosirii din anul 2000, cel de-al doilea hram: Buna Vestire”.

Poate ca ne prinde bine sa ne mai traga, cateodata, si cate un ateist de urechi: avem o istorie, avem traditii sfinte si avem o scoala a Ortodoxiei fata de care avem destul de des tendinta – asemenea celor pe care mai mereu ii criticam – sa le neglijam, in detrimentul noilor generatii care au din ce in ce mai mult nesansa – uneori chiar prin noi – de a nu mai auzi de ele, adica despre aceste comunitati ortodoxe, CANDELE APRINSE in BARAGAN.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.