Seminte de struguri, vechi de 1500 de ani, descoperite in Negev – Gaza

În secolele al cincilea și al șaselea dupa Hristos, vinul din Gaza era extrem de popular în întreaga lume bizantină, atestat de mai multe surse.

Vinul produs în orașul sudic levantin Gaza, precum și în orașele din apropiere, în deșertul Negev, era exportat prin portul Gaza.

Desi arheologii descoperisera, pana in prezent, vase in care era pastrat vinul, prese de struguri si terase pe care a fost cultivata vița de vie, in apropierea Negev, totusi semințele de struguri ii ocolisera pe cercetatori – cel putin până în prezent. Autoritatea Israeliana a Antichităților (IAA) a anuntat in aceste zile ca mai multe semințe de struguri, datând din perioada bizantină, au fost descoperite, pentru prima dată, în cadrul săpăturilor efectuate la asezarea antica Elusa (Halutza, în ebraică), situata la sud-est de Gaza, în Negev.

Excavarea in Parcul Național Halutza a fost condusa de Prof. Guy Bar-Oz și Dr. Lior Weissbrod, de la Institutul Zinman, al Universitatii din Haifa, în colaborare cu Dr. Tali Erickson-Gini, de la Autoritatea Israeliană de Antichități.

Sute de semințe de struguri, carbonizate, au fost găsite în depozitul de gunoi al Elusa, împreună cu ceramică și monede datând din secolele al șaselea și al șaptelea dupa Hristos. Descoperirea semințelor de struguri le ofera dovezi botanistilor, in ce priveste producția de vin din Gaza – un vin cunoscut în întregul Imperiu Bizantin, pentru calitatea sa fina.

Alte dovezi privind implicarea Elusa în viticultură, includ o presa de vin complicata, descoperita in apropierea orasului, precum și cateva scrieri legate de productia de vin.

Urmatorul pas pentru arheologi, este acela de a lucra cu biologii, la secventa ADN-ului semințelor de struguri, pentru a determina dacă ele au fost importate din altă parte, din jurul Mediteranei, sau daca sunt originare din Negev.

“Pare rezonabil să presupunem că vinul din Gaza a fost inițial dezvoltat în Negev”, a declarat codirectorul in excavare, Guy Bar-Oz, pentru Jurnalul de Istorie Biblica.

Asezarea Elusa a fost intemeiata în secolul al III-lea inainte de Hristos, de nabataeni, și pare să fi fost un punct de oprire pe traseul principal Petra – Gaza. Între secolele al patrulea și al șaptelea dupa Hristos, Elusa a atins apogeul în prosperitate, devenind totodata cel mai important oras din Negev.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.