Exceptional: un cor american primeste Premiul Grammy, pentru un CD cu muzica ortodoxa ruseasca (video)

Un cor american primeste Premiul Grammy pentru un CD cu muzica ortodoxa ruseasca

Cu sediul in Texas, corul profesionist “Conspirare”, dirijat de Craig Hella Johnson, a castigat premiul Grammy la categoria “Cea mai buna interpretare corală” (“Best Choral Performance”), pentru discul: “Spiritul Sacru al Rusiei” (“The Sacred Spirit of Russia”), lansat în 2014 de către Harmonia Mundi.

CD-ul prezintă un program de lucrări liturgice, ale compozitorilor Bisericii Ortodoxe, din “noua școală corala ruseasca” – Kastalsky, Gretchaninoff, Chesnokov și Rahmaninov – și ale succesorilor lor spirituali – Sviridov, Martynov, Ilyashenko, Kedrov și altii.

Corul de 42 de voci are sediul în orașul Austin, capitala statului Texas, si include cântăreți de cor de nivel superior, de pe intregul tinut al Statelor Unite, dupa cum ne informeaza reprezentantul mass-media al Episcopiei Americane de Rasarit.

Pentru sfaturi, Craig Johnson a apelat la Vladimir Morosan, Doctor în Arte Muzicale, fondator și proprietar al companiei de publicare de partituri “Musica Russica”, din orașul San Diego, care a petrecut peste 30 de ani colectand și republicand capodoperele muzicii sacre ortodoxe rusesti.

Morosan a compilat si programul Conspirare, apoi a pregatit corul, in probleme ce tin de dictie slavona si de performanta si stil, fiind, de asemenea, prezent la sesiunile de înregistrare.

Conform lui Morosan, “publicul a primit cu entuziasm extrordinar lucrarile, și cu recunoștință! Pentru mulți, acest disc a reprezentat primul lor contact cu Biserica Ortodoxă – cu teologia exprimată în textele sfinte ale imnurilor și cu accent deosebit pe frumusețea divină. Ei își dau seama că această muzică are o adâncime spirituală unică, o autenticitate de exprimare, și reflectă cele mai înalte impulsuri creatoare ale omului. S-a descoperit faptul ca toti acesti cantareti, pentru a interpreta o astfel de muzică, necesită nu numai competențe vocale ci, totodata, o concentrare mentala grava, și o dăruire de sine in cel mai intim mod, care il misca si il recompensează totodata pe interpret. Ascultătorii, la rândul lor, devin conștienți de faptul că sunt ascultatori ai unei muzici care se adresează în mod direct inimii, miezului cel mai intim al ființei umane, că se afla în prezența unei arte cu adevărat sublime și sacre. Și, involuntar, ei isi pun întrebarea: Dar ce altceva mai exista acolo, în adâncurile Ortodoxiei?”.

În cuvintele sale de mulțumire la primirea premiului, dirijorul Craig Johnson și-a exprimat recunoștința față de locuitorii din Austin, pentru sprijinul lor in activitatea artistică a Corului “Conspirare”, fata de Harmonia Mundi, care a inregistrat si lansat discul, fata de Vladimir Morosan și editura Musica Russica, fără a cărui participarea acest proiect nu ar fi fost posibil, si și-a exprimat speranța că acest disc va facilita crearea de “poduri” între Rusia și America, prin cunoașterea adevăratului “spirit sacru” al Rusiei.

In galeria media a articolului de fata, v-am pus la dispozitie doua clipuri cu muzica interpretata de acest cor: 1. “Doxologia Mare” si 2. “Fericirile”. Auditie placuta!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.