Prima parohie ortodoxa poloneza din strainatate

Ziua de 8 februarie a fost o zi istorică, nu numai pentru comunitatea ortodoxă din Bruxelles, dar și pentru întreaga Biserica Ortodoxa a Poloniei. În aceasta zi, a avut loc o Liturghie inaugurala a primei parohiii ortodoxe poloneze din străinătate. Eforturile pentru ca parohia ortodoxa poloneză să se nască, s-au intins pe parcursul mai multor ani.

La sfârșitul lunii decembrie 2014, parohia a avut si primul ei preot: Pawel Cecha.

Prima slujba a avut loc în Capela Ecumenică a Învierii, Strada Van Maerlant, 22.

Parohia a fost creata, printr-un acord intre Biserica Ortodoxa Poloneză și Patriarhia de Constantinopol. Conform acordului, parohia poloneză este înrădăcinată în mod legal în structurile patriarhale, dar alegerea preotului apartine Mitropolitului Varșoviei.

Preotul face parte, de asemenea, din clerul Bisericii Poloneze. În timpul slujbelor religioase, vor fi mentionati, in ordine: Patriarhul Constantinopolului, Mitropolitul de Varșovia și Intreaga Polonie și Mitropolitul Belgiei.

În prezent, parohia nu are propria biserica, dar au fost deja luate măsuri pentru a obține un astfel de lacas.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.