Bulgaria il comemoreaza astazi pe Apostolul Libertatii: Vasil Levski

Bulgaria comemoreaza, astazi, 142 ani de cand un erou național a fost spânzurat aproape de centrul actual al Sofiei. Un monument a fost construit, mai târziu, în onoarea sa, pe același loc.

Vasil Levski a fost o figură istorică, de importanță extraordinară pentru mișcarea de eliberare din Bulgaria, la sfârșitul secolului al 19-lea, în timp ce țara se afla încă sub Imperiul Otoman.

El a fost capturat și spânzurat în apropiere de Sofia, în 1873, dar curajul lui a inspirat masele și, în cele din urmă, Bulgaria a reușit să isi castige libertatea, în timpul războiului ruso-turc, din 1878.

Adesea numit Apostolul Libertatii, Levski a luptat pentru drepturi egale între bulgari, dar a fost condamnat la moarte și spânzurat, în timpul pregătirilor pentru revolta din aprilie 1876.

După revolta, forțele rusesti s-au alăturat eforturilor bulgarilor și a fost stabilit Al Treilea Regat, pe 3 martie 1878.

Președintele bulgar Rosen Plevneliev și Primarul Sofiei, Iordanka Fandakova, sunt prezenti, astazi, la ceremonia de comemorare, desfasurata în fața monumentului lui Levski, din Sofia.

Conform Novinite, mai multe orase din Bulgaria, printre care Ruse, Stara Zagora, Plovdiv, Loveci și Kazanlak se vor alătura, de asemenea, ceremoniilor. Oamenii participa la procesiuni, cu torte aprinse și coroane.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.