Ankara acorda cetatenie turca mai multor clerici ai Patriarhiei Ecumenice

Guvernul de la Ankara a acordat cetățenie turcă mai multor clerici ai Patriarhiei Ecumenice, dintre care 4 sunt mitropoliti.

Guvernul de la Ankara a acordat, cu câteva zile în urmă, cetățenie turcă unui numar de 10 clerici ai Patriarhiei Ecumenice, dintre care patru au rang de Mitropolit, și anume:

Mitropolitul Emanuel al Franței,

Mitropolitul Athenagoras de Kydonia,

Mitropolitul Arsenie de Austria,

Mitropolitul Maxim de Silivria.

În plus, următorii clericii, care trăiesc în Constantinopol, au primit, de asemenea, cetățenie turcă: Secretarul șef al Sfântului Sinod, Arhimandritul Bartolomeu, subsecretarul Ioachim, Arhidiaconul Andrei, Diaconul Teodor, Protosinghelul Ambrozie și bibliotecarul Arhimandrit Agatanghel. Toti clericii sunt cetățeni greci.

Până în prezent, 35 de ierarhi și clerici ai Patriarhiei Ecumenice au primit cetățenie turcă. Această măsură le permite altor ierarhi, in afara celor nascuti in Turcia, sa participe la alegerile pentru funcția de Patriarh Ecumenic.

Va reamintim că, în conformitate cu legile în vigoare în Turcia, numai cetățenii turci pot ocupa functia de Patriarh de Constantinopol. Singura excepție a fost Patriarhul Athenagoras (Spirou, 1972), fost Arhiepiscop ale Americii, a cărui candidatură a fost impusă de către Statele Unite ale Americii. Acesta s-a deplasat la Istanbul, în avionul prezidențial al SUA, pus la dispoziție de către Președintele Truman. La sosirea in Istanbul, un reprezentant al autoritatilor i-a inmanat, in acelasi avion, un pașaport turcesc.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.