STIRI Norman Atlantic | Preotul mort pe feribot si-a dat viata pentru semenii sai

Preotul georgian mort pe feribot s-a comportat ca un erou. Părintele Ilia Kartozia i-a salvat pe alti călători, ajutand la evacuarea feribotului, conform lui Irakli, un supraviețuitor georgian, care a facut aceasta declaratie pentru cotidianul italian La Repubblica.

El a spus despre Kartozia, ca l-a mângâiat și ca i-a dat puterea de a-si salva fiul de 9 ani, soția și socrii, ducandu-i in siguranță.

“El a fost cel care m-a salvat, dandu-mi putere”, a declarat barbatul, pentru ziar. Când a început incendiul, Irakli isi luase fiul și încercase să fugă, dar l-a blocat spaima. “El m-a grabit, m-a asigurat si mi-a spus să am incredere si sa cred in Dumnezeu”.

Când oamenii au ajuns la bărcile de salvare, a venit si rândul lui, dar preotul a văzut o femeie cu o fetiță, se pare de naționalitate greacă, si le-a rugat să meargă înaintea lui. Apoi, cand vasul s-a miscat, coarda de salvare a cedat. Cineva i-a aruncat o vestă de salvare, dar a fost incapabil să mai ajunga la el, din cauza mării involburate, și s-a înecat, a amintit Irakli.

Preotul se intorcea dintr-un pelerinaj la Sfantul Nicolae din Bari, si avea cu el un rucsac cu icoane, despre care a spus că le va purta mereu cu el.

Erau opt georgieni pe feribot, toti acestia au fost salvati, cu excepția lui Kartozia. Cel puțin zece persoane au murit în catastrofa.

Canalul TV italian Rai 2 a raportat că, atunci când corpul lui Kartozia a fost găsit pe malul Lecce, a fost gasit si un rucsac, plin cu icoane.

În Georgia, actul de curaj al preotului a fost deja asemanat cu cel al teologului Grigol Peradze, care a fost arestat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru adăpostirea evreilor, mort si el in Auschwitz. Peradze a fost canonizat, devenind sfânt, de către Biserica Ortodoxă Georgiană, în anul 1995.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.