Primul-Ministru turc: Daca luptati cu islamofobia, luptati cu discriminarea religioasa

Primul-Ministrul turc, Ahmet Davutoğlu, i-a invitat la un dineu, pe 2 ianuarie, pe reprezentanții minorităților ne-musulmane din Turcia, subliniind importanța luarii de atitudine împotriva tuturor tipurilor de discriminare religioasă.

Davutoğlu a găzduit dineul, in biroul Primului-Ministru, in Palatul Dolmabahçe din Istanbul, la acesta luand parte si Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, Francois Yakan, Vicar Patriarhal al asirienilor-caldeeni din Turcia, Peter Stefanos, vicarul Patriarhiei Caldeene din Turcia, Yusuf Çetin Arhiepiscopul ortodox siriac de Turcia, Mehmet Paçacı, ambasadorul turc la Vatican, Yusuf Sag, reprezentant al Bisericii Siriace Catolice din Turcia, Levan Zekiyan, Arhiepiscopul Bisericii Catolice Armene din Turcia, Isak Haleva, rabinul comunitatii evreiesti din Turcia, Arhiepiscopul Aram Atesyan, ca reprezentant al Patriarhului armean, șeful Direcției de afaceri religioase Mehmet Görmez, muftiul de Istanbul, Rahmi Yaran, si altii.

Vorbind înainte de dineu, Davutoglu a declarat că este important să se opună tuturor formelor de discriminare religioasă. El a subliniat că, atunci când toate grupările religioase isi ridica vocea împotriva islamofobiei, se ia de fapt atitudine împotriva discriminării religioase, nu doar a islamofobiei.

Primul-Ministru a spus că, de-a lungul secolelor, diferite grupuri religioase au facut presiuni și au lansat insulte la adresa altor grupuri religioase. El a menționat că evreii și musulmanii, în special, au avut de suferit de pe urma acestor situatii, provocându-se tensiuni între diferitele grupuri ale populației.

Davutoğlu a afirmat că Turcia a fost casă a diferitelor grupuri etnice și religioase, și ca nu are placerea de a caracteriza aceste grupuri diferite drept minorități, intrucat ele se aseamana, mai degraba, cu membrii unei familii de diferite tradiții.

Primul-Ministru și-a mai exprimat tristețea, vizavi de recentele atacuri împotriva moscheilor din Europa și de tendințele antisemite din lume.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.