STIRI | Dupa 90 ani, Turcia permite construirea unei noi biserici crestine pe teritoriul sau

Guvernul cu rădăcini islamice, din Turcia, a autorizat construirea primei biserici din țară, de cand a luat sfârșit Imperiului Otoman, din 1923, conform AFP.

Biserica va apartine micii comunitati siriace [asiriene] a țării și va fi construita într-o suburbie a Istanbulului, la Yesilkoy, pe malul Mării Marmara, unde se mai afla deja biserici grec-ortodoxe, armene și catolice.

“Este prima, de la crearea republicii”, a declarat o sursă guvernamentală, pentru AFP, in urma cu o zi.

“Bisericile au fost restaurate și redeschise publicului, dar nicio biserică noua nu a mai fost construita pana acum”, a adăugat el.

Turcia, care a avut odată mari minorități creștine, este compusa astazi din 99% musulmani, iar criticii partidului de guvernamant AKP au formulat acuze ca ar încerca sa islamizeze societatea oficial seculară.

Cu toate acestea, ca parte a ofertei sale de aderare la Uniunea Europeană, Ankara a făcut eforturi de extindere a drepturilor minorităților și de returnare a unor bunuri confiscate, de restaurare a bisericilor, a mănăstirilor și sinagogilor.

Minoritatea siriacă veche a țării, care acum numara mai puțin de 20.000 de oameni, se afla mai ales în partea de sud-est a tarii.

Biserica va fi construita pe un teren oferit de consiliul local, costurile fiind acoperite de un grup siriac.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.