Monday 5 january 2015

STIRI | Inscriptie palindromica in greaca veche, descoperita pe o amuleta veche de 1500 de ani

Arheologii din Nea Paphos, Cipru, au scos la iveala o amuletă veche de 1.500 de ani, care prezintă o inscripție palindromica, scrisa în greaca veche. Palindromurile sunt grupuri de cuvinte care pot fi citite, si de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga, fara a-si pierde sensul. Pe cealaltă parte a amuletei, aceasta are imagini cu zeul antic egiptean Osiris, un cynocephalus – o creatura mitica, avand cap de câine și corp de om – și zeul tăcerii, Harpocrate.

Potrivit Live Science, artefactul a fost găsit în vechile agore ale Nea Paphos, unde arheologii au lucrat o lungă perioadă de timp. Agora era folosita drept loc de întâlnire pentru închinarea la zeița antica Afrodita.

“Paphos, care a fost locuită încă din perioada neolitică, a fost un centru al cultului Afroditei și al zeităților pre-elene ale fertilitatii. Locul de naștere al legendarei Afrodita ar fi fost pe insula Cipru, unde a fost ridicat templul acesteia, de catre Myceneans, în secolul 12 înainte de Hristos, continuand sa fie folosit până în perioada romană”, a precizat UNESCO.

Inscriptia de pe amuleta spune: “ΙΑΕW ΒΑΦΡΕΝΕΜ ΟΥΝΟΘΙΛΑΡΙ ΚΝΙΦΙΑΕΥΕ ΑΙΦΙΝΚΙΡΑΛ ΙΘΟΝΥΟΜΕ ΝΕΡΦΑΒW ΕΑΙ”, insemnand, aproximativ: “Iahweh este purtătorul numelui secret, leul lui Re pazind altarul sau”.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile