STIRI | Inscriptie palindromica in greaca veche, descoperita pe o amuleta veche de 1500 de ani

Arheologii din Nea Paphos, Cipru, au scos la iveala o amuletă veche de 1.500 de ani, care prezintă o inscripție palindromica, scrisa în greaca veche. Palindromurile sunt grupuri de cuvinte care pot fi citite, si de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga, fara a-si pierde sensul. Pe cealaltă parte a amuletei, aceasta are imagini cu zeul antic egiptean Osiris, un cynocephalus – o creatura mitica, avand cap de câine și corp de om – și zeul tăcerii, Harpocrate.

Potrivit Live Science, artefactul a fost găsit în vechile agore ale Nea Paphos, unde arheologii au lucrat o lungă perioadă de timp. Agora era folosita drept loc de întâlnire pentru închinarea la zeița antica Afrodita.

“Paphos, care a fost locuită încă din perioada neolitică, a fost un centru al cultului Afroditei și al zeităților pre-elene ale fertilitatii. Locul de naștere al legendarei Afrodita ar fi fost pe insula Cipru, unde a fost ridicat templul acesteia, de catre Myceneans, în secolul 12 înainte de Hristos, continuand sa fie folosit până în perioada romană”, a precizat UNESCO.

Inscriptia de pe amuleta spune: “ΙΑΕW ΒΑΦΡΕΝΕΜ ΟΥΝΟΘΙΛΑΡΙ ΚΝΙΦΙΑΕΥΕ ΑΙΦΙΝΚΙΡΑΛ ΙΘΟΝΥΟΜΕ ΝΕΡΦΑΒW ΕΑΙ”, insemnand, aproximativ: “Iahweh este purtătorul numelui secret, leul lui Re pazind altarul sau”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.