SPIDER – Paianjenul cu 6 ochi, care verifica Teoria Big-Bang-ului

Oamenii de stiinta au lansat un aparat de inalta tehnologie, in incercarea de a dovedi teoria Big Bang-ului și de a privi inapoi, spre momentul nașterii Universului.

Conform publicatiei rusesti Sputnik, care citeaza The New York Times, specialistii americani de la Polul Sud au marcat Anul Nou, cu lansarea unui balon echipat cu șase telescoape, axate pe verificarea Big Bang-ului.

Experimentul, intitulat Polarimetru Suborbital pentru Inflație, Praf și Perioada de Reionizare, sau pe scurt SPIDER, a fost proiectat de fizicienii din Princeton și Caltech, pentru a căuta undele gravitaționale primordiale, în radiația cosmică de fond (CMB).

Aceste unde sunt urme ale Universului timpuriu și sunt propuse de teoriile cosmice contemporane. Semnalele din polarizarea microundelor “ar trebui sa insoteasca întreruperile violente spațiu-timp, atunci când Universul, așa dupa cum știm, si-a început expansiunea”, explică The New York Times.

Deci, SPIDER va încerca să detecteze astfel de semnale, validand prin aceasta teoria inflației. Mai mult decât atât, măsurarea caracteristicilor semnalelor detectate va face teoria mai precisă.

Potrivit Caltech Observational Cosmologie, SPIDER va survola Antarctica, timp de 25 de zile.

O cercetare similară a fost efectuată cu BICEP, un experiment care ar fi confirmat inflația, după observarea microundelor într-o singură lungime de undă. Cu toate acestea, cercetarea a fost marcata de unele indoieli, sugerandu-se faptul ca semnalul ar fi putut fi cauzat de praful interstelar, conform The New York Times, citat de Sputnik.

În contrast cu proiectul BICEP, SPIDER va urmări microundele, în două lungimi de undă, și va oscila deasupra atmosferei, eliminind astfel înregistrarile influentate din greșeală de praful spațial.

Conform teoriei predominante a Big Bang-ului, Universul s-ar fi extins, incepand din momentul în care era cuprins într-un singur punct minuscul, în urmă cu aproximativ 13.8 miliarde de ani.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.