Robo-Scribe incearca sa inlocuiasca mana omeneasca, in scrierea Torei. Dar-

Un nou robot a fost programat pentru a imita mâna omenească. Grupul de artisti Robotlab a dezvoltat recent o metodă prin care sa poata crea o scriere a Torei de “mână”, dar robotizat! Munca grupului va fi afisata pe 11 ianuarie 2015, la Muzeul Evreiesc din Berlin, Germania, intr-o expozitie cu titlul “Facerea lumii”.

Desi copia tipărită a Torei (Pentateuhul) poate fi folosită în studiu, Halakhah (legea religioasă evreiască) impune ca doar o Tora scrisa de mână sa poata fi utilizata în lecturarile din sinagogi și in ritualuri. Acest lucru înseamnă că toate scrierile Tora utilizate în sinagogi sunt scrise cu grijă și cu rugăciune, de om, manual, literă cu literă.

Echipat cu un varf de stilou și cerneală, noul robot a fost programat sa imite mâna umană. Acesta scrie exact ca un scrib. Desi scrierea de mana a Torei, de catre om, dureaza aproximativ un an sau mai mult, robotul poate finaliza aceasta lucrare in doar trei luni, intrucat nu are nevoie de odihnă, deși nu este mai rapid decât mana omului, pe care o imită.

Ar putea sa fie folosita, insa, o astfel de scriere robotizata, într-o sinagogă? Răspunsul, din păcate, nu a fost primit inca.

Chiar daca sulul Tora al robotului conține cele 304 805 litere, necesare pentru o parcurgere completa, acesta nu este încă considerat cușer. Halakhah prevede că un sul Tora trebuie să fie din pergament, iar scribul trebuie să utilizeze o pană inmuiată în cerneală. Materialele trebuie să provină de la animale ritualice curate. Tiparirea robotizata se face pe hârtie, nu pe pergament, și este scrisa cu un stilou, nu cu o pană.

Mai mult, în timp ce scrie o Tora, scribul trebuie să se afle in rugaciune – ceva imposibil pentru un robot. Rabinul Reuven Yaacobov (rabin din sinagoga sefardă ortodoxa din Berlin, și scrib Tora) explică: “Pentru ca Tora să fie sfânta, ea trebuie să fie scrisa cu o pană de gâscă, pe un pergament. Procesul trebuie să fie plin de semnificație. Cărturarul spune rugăciuni, in timp ce scrie”.

În ciuda faptului că pare a fi inutilizabil într-o sinagogă, robotul ramane un rezultat impresionant al ingineriei umane.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.