Boboteaza, ziua celor ce se numesc Bogdan. Sfantul Iordan – si rugaciunea catre Cerurile deschise

In ciuda frigului iernii, dupa cum se intampla si in Romania, tinerii de peste tot din Bulgaria au sarit, ieri, in râuri și lacuri, păstrând o tradiție veche a Sarbatorii ortodoxe a Bobotezei.

In Bulgaria, ziua de 6 ianuarie mai este cunoscuta si sub numele de Sfantul Iordan.

Ritualul Sfantului Iordan, in Bulgaria, este efectuat tot de către un preot, care aruncă o Cruce în râu sau lac, urmand ca tinerii să o scoata din apa. Caracteristic ritualului bulgaresc de Sfantul Iordan, este si faptul ca, se crede, prima persoană care ajunge la cruce se va bucura de o sanatate buna pe tot parcursul anului.

Patriarhul Neofit al Bulgariei a oficiat, tot ieri, Sfanta Liturghie la Catedrala Alexander Nevsky, mai multe procesiuni avand loc in intreaga tara, conform publicatiei bulgaresti Novinite.

Multi bulgari, care poarta numele de Iordan, Bogdan, Boiko au fost ieri bucurosi sa-si serbeze numele. De ce? Fiindca, in Bulgaria, ziua de Boboteaza se mai numește si Bogoyavlenie (Aratarea Domnului), iar toate persoanele cu nume derivate din aceasta sunt bucuroase sa-si cinsteasca propria zi. Acest lucru confera o popularitate sporita Bobotezei, care se cinsteste înainte cu doar o zi de ziua Sfantului Ion (Ivanovden), din 7 ianuarie.

În Bulgaria, sarbatoarea mai are diferite denumiri, în alte părți ale țării, de exemplu: Krastovden (Ziua Crucii) si Vodita (Apa).

Noaptea de dinainte de Ziua Sfântului Iordan, este ultima dintre nopțile “bantuite”, demne de “tamaiere”, atunci când demonii pot fi văzuti dand tarcoale în jurul pământului, conform convingerilor locale. În aceeași noapte, Dumnezeu lasa cerurile sa se deschida și va răspunde, prin urmare, imediat la rugăciunile celor care privesc în sus.

Mai multe ceremonii solemne au loc, in Bulgaria, si pentru sfintirea steagurilor. Ritualul religios-militar se crede că aduce sănătate și succes întregii națiuni, și a fost oficiat pentru intaia data, pentru luptatorii Bulgariei, în anul 917 dupa Hristos.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.