STIRI | Arheologii au descoperit cea mai mare cetate egipteana cunoscuta vreodata

Săpăturile recente ale arheologilor au evidențiat fortificații vechi de 3.000 de ani. Săpăturile de la Tell el-Habua au dus la descoperirea celei mai mari cetati cunoscute vreodata in Egiptul antic.

Ministerul Egiptean de Antichități a anunțat recent excavarea unei cetăți vechi de 3.000 de ani, pe sit-ul Tell el-Habua (cunoscut si sub numele de Tell Habuwa și Tell Huba) în apropierea Canalului Suez din Egipt. Cetatea din Tell el-Habua este cea mai mare de acest gen descoperita în Egipt, până în prezent, conform unui raport al Cairo Post.

Pe un perete al Templului Karnak din Luxor, ilustrațiile descriu Calea lui Horus, un drum de coastă care lega odată Egiptul, de Canaan. Drumul era cunoscut în Cartea Exodului, ca fiind “calea cea către pământul Filistenilor”:

‘Iar după ce Faraon a dat drumul poporului, Dumnezeu nu l-a dus pe calea cea către pământul Filistenilor, care era mai scurtă; căci a zis Dumnezeu: “Nu cumva poporul, văzând război, să-i pară rău şi să se întoarcă în Egipt.”’ (Exodul 13:17).

Unsprezece cetăți, pare să fi fost poziționate de-a lungul Caii lui Horus, din care cinci au fost deja excavate.

Cetatea din Tell el-Habua a fost parte a acestei linii defensive, de protejare a frontului de est al Noului Regat al Egiptului (1580-1080 înainte de Hristos).

Tell el-Habua mai este asociat cu un important oras antic de frontieră, Tjaru (cunoscut sub numele Tharu și Sile), descris în surse egiptene ca punct de plecare al Caii lui Horus.

“Descoperirea [cetatii] este semnificativă, reflectand detaliile legate de istoria militara egipteana antica”, a declarat directorul de excavare, Mohammed Abdel-Maqsoud, pentru Cairo Post.

“Este un exemplu al arhitecturii militare vechi a Egiptului, precum și al strategiilor egiptene de război, in diferite epoci, pentru protejarea Egiptului”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.