STIRI | Sapaturile din Betsaida scot la iveala un tunel regal secret, de evacuare (video)

Un tunel de evacuare a fost identificat sub un palat din Epoca Fierului, in Betsaida, conform unui raport al publicatiei “Arheologie Populara”. Tunelul ar fi folosit elitelor regale, care trăiau în palat.

Situat pe un deal cu vedere la coasta de bazalt de nord-est a Mării Galileii, orașul identificat ca Betsaida, a fost fondat în secolul 10 î.e.n.. Săpăturile efectuate pe acest sit au dus la descoperirea unor fortificatii din Epoca Fierului, a unui palat și a unei porti masive complexe, sugerând că orașul a fost capitala regatului biblic al Gheșurului.

În anul 732 înainte de Hristos, Gheșurul a fost distrus de regele asirian Tiglatpalasar al III-lea.

Potrivit Noului Testament, în Betsaida, care, în primul secol al Erei Crestine, era un sat de pescari, Iisus l-a vindecat pe omul orb (Marcu 8):

22. Şi au venit la Betsaida. Şi au adus la El un orb şi L-au rugat să se atingă de el.

23. Şi luând pe orb de mână, l-a scos afară din sat şi, scuipând în ochii lui şi punându-Şi mâinile peste el, l-a întrebat dacă vede ceva.

24. Şi el, ridicându-şi ochii, a zis: zăresc oamenii; îi văd ca pe nişte copaci umblând.

25. După aceea a pus iarăşi mâinile pe ochii lui, şi el a văzut bine şi s-a îndreptat, căci vedea toate, lămurit.

26. Şi l-a trimis la casa sa, zicându-i: Să nu intri în sat, nici să spui cuiva din sat.

și a hranit mulțimea (Luca 9):

10. Şi, întorcându-se apostolii, I-au spus toate câte au făcut. Şi, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida.

11. Iar mulţimile, aflând, au mers după El şi El, primindu-le, le vorbea despre împărăţia lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuinţă de vindecare îi făcea sănătoşi.

12. Dar ziua a început să se plece spre seară. Şi, venind la El, cei doisprezece I-au spus: Dă drumul mulţimii să se ducă prin satele şi prin sătuleţele dimprejur, ca să poposească şi să-şi găsească mâncare, că aici suntem în loc pustiu.

13. Iar El a zis către ei: Daţi-le voi să mănânce. Iar ei au zis: Nu avem mai mult de cinci pâini şi doi peşti, afară numai dacă, ducându-ne noi, vom cumpăra merinde pentru tot poporul acesta.

14. Căci erau ca la cinci mii de bărbaţi. Dar El a zis către ucenicii Săi: Aşezaţi-i jos, în cete de câte cincizeci de inşi.

15. Şi au făcut aşa şi i-au aşezat pe toţi.

16. Iar Iisus, luând cele cinci pâini şi cei doi peşti şi privind la cer, le-a binecuvântat, a frânt şi a dat ucenicilor, ca să pună mulţimii înainte.

17. Şi au mâncat şi s-au săturat toţi şi au luat ceea ce le-a rămas, douăsprezece coşuri de fărâmituri.

Potrivit directorului de proiect “Arheologie Biblica in Betsaida”, Rami Arav, în timp ce excava o cameră a palatului, pavajul s-a prăbușit, scotand la iveala intrarea in tunel.

Radarul de pentrare prin pamant a indicat faptul ca tunelul ar conduce in spațiul dintre zidurile interioare si cele exterioare ale cetatii, conform unei declaratii a lui Arav, pentru Jurnalul de Istorie Biblica.

“Se pare ca este un tunel de evacuare și imi revine in minte ceva asemanator, menționat în Cartea a patra a Regilor 25:

“4. Atunci cetatea a fost luată şi toţi ostaşii au fugit noaptea pe calea porţilor care se aflau între două ziduri, lângă grădina regelui. Caldeii însă stăteau împrejurul cetăţii; şi a ieşit şi regele pe calea ce duce în câmpie”.

“Din motive de siguranță și tehnice, tunelul nu a fost excavat până acum. În acest an ne-am propus sa rezolvam problemele și dezgropam tunelul”, a spus Arav.

In galeria media a articolului de fata aveti un material video in care este prezentat tunelul, chiar de catre cei ce lucreaza la proiectul Arheologie Biblica in Betsaida.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.