Franta: de la Crestinism, la Secularism, prin terorism. Plan national de predare a valorilor seculare in scoli

În urma atacurilor jihadiste din Paris, Premierul francez, Manuel Valls, și Ministrul Educației, Najat Vallaud-Belkacem, au prezentat un plan național pentru întărirea valorilor seculare și republicane în școlile franceze.

Obiectivul declarat este un răspuns la cele aproximativ 200 de incidente, care au umbrit ceremoniile de cinstire a victimelor masacrului Charlie Hebdo și ale următoarele atacuri jihadiste.

Planul își propune să le ofere un răspuns studenților – cum ar fi cei care au refuzat să pastreze un minut de reculegere pentru conaționalii lor uciși.

“Școlile nu pot face totul, dar ele sunt un instrument esențial” în lupta împotriva terorismului și a radicalizarii tinerilor musulmani, a spus Valls.

“Valorile seculare trebuie să prevaleze pretutindeni, deoarece acestea asigură solidaritatea publică și ne permit să trăim împreună”, a adăugat Premierul.

O “zi a secularismului” va fi, de asemenea, stabilita în Franța și va fi sărbătorită în fiecare an, pe 9 decembrie (ziua in care Franta a doptat separarea dintre Biserica si Stat), în școlile din Franța.

Ministrul Educației a anunțat, de asemenea, că o “Carta a laicitatii va fi semnata” la începutul fiecărui an școlar și că vor exista “1000” de cursuri de formare privind laicitatea, morala și învățăturile civice. Ministrul a anuntat crearea “unui traseu educațional civic”, mergând de la școala primară până la liceu.

Belkacem a deplâns “dezinformarea”, “teoriile conspirației” și “neîncrederea generalizată”, alimentate la tineri de “rețelele sociale”, alături de “renuntarea la identitate”, a celor care au întors spatele marilor valori ale națiunii franceze, mai informeaza Ansa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.