Coruptia in Biserica: Va dam 400.000 de dolari, dar ne luam jumatatea inapoi-

Conversație cu Papa Francisc, in timpul zborului de la Manila la Roma:

Astăzi, corupția este o “problemă globală”, inclusiv în Biserică, unde ea este “o plagă”, a declarat Papa Francisc, în timpul zborului Manila-Roma, după o săptămână în Sri Lanka și Filipine (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Papa a facut referire la coruptie, inclusiv in Biserica si Guvern: “Corupția este usor sa-si faca loc în instituții. Toate instituțiile pot cădea în asta”, a observat el, în special instituțiile cu “o mulțime de șefi și de șefi adjuncți”.

Pentru Papa, corupția “ucide”: ea “fura poporul”. Astăzi, a spus el, “aceasta este o problemă globală”.

“Odată, în 2001, l-am întrebat pe șeful Cabinetului Președintelui la acel moment – un guvern pe care noi nu-l consideram prea corupt – “Cum au ajuns la destinație ajutoarele pe care le trimiteți în țară, fie în numerar sau în alimente sau haine?” Acest om, care este un om cinstit, a declarat: ‘35%’”.

Referitor la coruptia in Biserica, Papa Francisc povesteste: “În 1994, eram numit Episcop al raionului Flores din Buenos Aires. Doi oficiali mi-au spus, “Aveti multe nevoi aici, cu toti saracii din “Villas Miserias”!”. “Oh, da”, am zis. “Ii putem ajuta. Am avea, daca vreti, un ajutor de 400.000 de pesos.” La acea vreme, peso era echivalent cu dolarul: 400.000 de dolari. “Puteti face asta?”. “Da, da… Dar pentru asta, vom face o depunere și apoi noi ne luam jumătatea noastra”. În acel moment, m-am întrebat ce să fac, sa-i insult? Le-am spus, și asta era adevărul: “Știți că noi, în vicariate, nu avem un cont; trebuie să faceti o depunere Arhidiecezei, cu chitanță”. Asta a fost tot. “Oh, nu știam… încântati”, și au plecat…

“Este o plaga in Biserica”. Creștinii pot fi “păcătoși, da!”, dar “nu corupti! Corupti, niciodată!”. “Există mulți sfinți, si sfinți păcătoși, dar nu corupti”, a avertizat Papa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.